Foto: AFI

Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ringolds Balodis ("No sirds Latvijai") pieļauj iespēju komisijas vārdā vērsties tiesā, lai piespiestu bijušo premjerministru Valdi Dombrovski ("Vienotība") ierasties uz kādu no komisijas sēdēm.

Balodis atsaucies uz Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likuma septītā panta otro daļu, kurā teikts "Ja persona neierodas pēc parlamentārās izmeklēšanas komisijas uzaicinājuma, tiesa pēc komisijas ierosinājuma lemj par personas piespiedu atvešanu".

"Dombrovskim esam devuši laiku līdz 16.martam mums atbildēt vai viņam radīsies iespēja savā saspringtajā grafikā izbrīvēties, lai ierastos uz kādu no mūsu komisijas sēdēm un atbildētu uz sagatavotajiem jautājumiem," teicis Balodis.

Viņš norādījis, ka, ja no bijušā premjera netiks saņemta atbilde, tad komisijas sēdē 16.martā, iespējams, varētu tikt izskatīts jautājums par vēršanos tiesā.

Balodis arī atzinis, ka "šobrīd, protams, šādas nepieciešamības nav", un viņš cerot, ka tāda arī neradīsies.

Viņš arī piebildis, ka neviena parlamentārās izmeklēšanas komisija līdz šim nav izmantojusi minēto likuma pantu. "Iespējams, varēsim būt pionieri šajā jomā un pat izskanēsim visā plašājā Eiropā," paudis Balodis.

Jau ziņots, ka Dombrovskim komisijas deputāti nosūtījuši jautājumus un tiek gaidīts, ka viņš ieradīsies uz kādu no komisijas sēdēm, lai uz tiem atbildētu.

Vēstulē Dombrovskim deputāti pauduši, ka laikā, kad notika Zolitūdes traģēdija, Dombrovskis ieņēma Ministru prezidenta amatu, ko atstājis, publiski uzņemoties atbildību par notikušo. Kopumā ekspremjeram adresēti 25 jautājumi.

Tāpat vēstīts, ka komisija izveidota, lai izvērtētu traģēdijas cēloņus un turpmākās darbības, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldības darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām traģēdijas seku novēršanā.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji. Pērn aprīlī Zolitūdes traģēdijā cietušie un bojāgājušo tuvinieki nolēma dibināt biedrību "Zolitūde 21.11.", lai pārstāvētu cietušo tiesības un intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!