Foto: LETA
Ir pienācis laiks publicēt čekas informatoru vārdus, uzskata šā gada vasarā izveidotās Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas vadītājs un vēstures doktors Kārlis Kangeris.

Kangeris laikrakstam "Latvijas Avīze" norāda, ka Satversmes aizsardzības biroja (SAB) Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā (TSDC) glabātajā kartotēkā ir apmēram 6000 kartīšu, no tiem aptuveni ir 4800 čekas aģenti. Tāpat vēl ir segvārdu žurnāli, kuros publicēts apmēram 21 tūkstotis vārdu.

Vaicāts par to, vai čekas informatoru vārdi jāpublicē, Kangeris laikrakstam norāda: "Mans personiskais viedoklis – jā, publicēt. Ja paskatās, tad VDK fondos taču ir arī visu deportēto dokumenti, un būtībā uz tiem attiecas tas pats likums, kas uz VDK aģentu dokumentāciju, bet visu deportēto vārdi jau ir nopublicēti. 1941. gada 14. jūnijā – 16 tūkstoši, 1949. gadā – 44 tūkstoši. Tā ka tur viss ir publicēts, neprasot skartajām personām. Iebildumi nav bijuši, lai arī padomju laikā daudzi no saviem bērniem slēpa, ka tikuši represēti."

"Es uzskatu, ka kopš 1994. gada likuma ir pagājuši 20 gadi un viņu vārdi ir jāpublicē. Daudzi, ar kuriem esmu runājis, beidzot vēlas pielikt šai lietai punktu. Arī tie 4800 ziņotāji – vai viņi ir īsti vai neīsti, tas ir cits jautājums –, taču viņiem bija 20 gadu laiks visu pārdomāt, izstāstīt saviem bērniem, mazbērniem un radiem par pagātni. Nevajag jau aizmirst, ka viņi izdarījuši kaitējumu citiem!", uzsver Kangeris.

Kangeris atklāj, ka pašam čekā ir uzskaites kartīte, viņš ticis iedalīts pie tiem "ko perspektīvā varētu savervēt".

Komisijas vadītājs arī pauž neizpratni, kāpēc čekas vervētāji un informatori būtu jāslēpj.

Komisija izveidota šā gada 15. jūlijā, šobrīd darbs notiek pie arhīvu un materiālu apzināšanas.

VDK zinātniskās izpētes komisijas uzdevums ir parādīt VDK darbību, tās lomu, kā arī VDK sasaisti ar kompartijas centrālkomiteju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!