Saeima ceturtdien ar 85 balsīm par, nevienam deputātam neesot pret un neatturoties, pieņēma likumu "Par Rojas novada sadalīšanu un jaunizveidoto novadu darbības uzsākšanu", līdz ar to 18.decembrī notiks jauno Rojas un Mērsraga novadu vēlēšanas un jaunajām domēm darbs būs jāuzsāk līdz 2011.gada 3.janvārim.

Debatēs deputāts Māris Kučinskis (TP) atsauca savu komisijā neatbalstīto priekšlikumu, ka Rojas novadam jāatmaksā valsts budžetā tam piešķirtos 400 000 latu novada infrastruktūras attīstībai, kas izmaksāti pagastu brīvprātīgas apvienošanās rezultātā - 200 tūkstoši par katru teritoriālo vienību. Kučinskis sacīja, ka balsos par likumu, jo patiešām Roja un Mērsrags nevar sadzīvot. Taču ar šo soli viņš gribējis pievērst uzmanību – līdz ar Rojas precedentu rodas draudi, ka "maiss būs vaļā" un arī citi novadi, kas "slēguši fiktīvās laulības" naudas dēļ, varētu prasīt sadalīšanos.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš (TP) iepriekš skaidroja, ka Kučinska pamatojums bija - ja novadi labprātīgi nolēma atdalīties, lai atmaksā valsts piešķirto naudu, un to sēdē atbalstīja arī Finanšu ministrijas pārstāve. Tomēr komisijas deputātu vairākums nobalsoja pret.

Deputāti arī vienojās, ka jaunievēlētajām Rojas un Mērsraga domēm pilnvaru termiņš nebūs četri gadi – tās darbosies līdz 2013.gada vasarai, kad paredzētas kārtējās pašvaldību vēlēšanas. Komisija arī neatbalstīja Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumu nerīkot jaunas vēlēšanas, bet sadalīt tagadējo domi. Spurdziņš skaidro, ka tāda sadalīšana būtu neloģiska, turklāt vēlēšanu izmaksas nebūšot lielas, jo jauna vēlēšanu komisija Mērsraga novadā netiks veidota.

Jau vēstīts, ka Rojas novada dome ir akceptējusi Mērsraga atdalīšanos no Rojas novada, ņemot vērā mērsradznieku neapmierinātību ar novadu reformu un vietējā tautas nobalsošanā izteikto vēlmi atdalīties. Lai arī sabiedriskā apspriešana tika atzīta par nenotikušu, jo tajā piedalījās mazāk kā 30% Rojas novada iedzīvotāju, tomēr lielākā daļa mērsradznieku tajā pauda vēlmi atdalīties no jaunizveidotā novada.

Paredzēts, ka Rojas novada dome un Mērsraga novada dome uz pirmajām sēdēm sanāks līdz 2011.gada 3.janvārim un darbosies tajās administratīvajās teritorijās, kurās Rojas novadu veidojošās bijušās pagastu pašvaldības darbojās līdz Rojas novada pašvaldības darbības uzsākšanai 2008.gada 14.jūlijā.

Attiecīgi grozījumi tiks veikti arī Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, nosakot, ka ir divi atsevišķi novadi - Rojas novads un Mērsraga novads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!