Foto: LETA

Vairākas Pierīgas pašvaldības nav gatavas iegādāties saviem iedzīvotājiem "Rīdzinieka karti" par 775 eiro un uzskata Rīgas domes piedāvājumu par absurdu un neloģisku.

Saistībā ar Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) teikto, ka "Rīdzinieka kartes" iegāde par 775 eiro varētu būt piedāvājums pašvaldībām iegādāties kartes saviem iedzīvotājiem, vairākas Pierīgas pašvaldības izteikušās noraidoši gan pret Rīgas domes ideju tirgot "Rīdzinieka kartes" par 775 eiro, gan pret Ušakova izteikto piedāvājumu pašvaldībām.

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (RA) pauda viedokli, ka Ādaži neatbalsta "Rīdzinieka kartes" iegādi. Viņš izsaka nožēlu par nedraudzīgo attieksmi no kaimiņu pašvaldības puses, kā arī piebilst, ka šis ir neveiksmīgs mēģinājums uzspiest citām pašvaldībām pienākumu finansēt Rīgas domes nepārdomāto lēmumu radītās sekas.

Sprindžuks min, ka nepieciešams regulārs politiskais dialogs starp Rīgas pilsētu un Pierīgas pašvaldībām, lai nodrošinātu sadarbību daudzos Rīgas un Pierīgas attīstības virzienos - ceļu tīkla attīstība, "park and ride" principa attīstība un citos.

Savukārt Babītes novada pašvaldības priekšsēdētājs Andrejs Ence (RA) izteicies, ka "Rīdzinieka kartes" ideja ir absurda, bet Ušakova teiktais, ka pašvaldības varētu saviem iedzīvotājiem iegādāties kartes par noteikto summu, nav pārāk reāls piedāvājums.

Līdzīgas domas pauž arī Salaspils pašvaldības vadītājs Raimonds Čudars (V), kurš skaidro, ka Salaspils nevēlas finansēt "Rīgas satiksmē" esošo nesaimnieciskumu. Čudars pamato savus izteikumus, minot gan "Rīgas satiksmes" necaurspīdīgos tarifus, gan nepārtrauktās Valsts kontroles pārbaudes.

Carnikavas novada priekšsēdētāja Daiga Jurēvica (ZZS) skaidro, ka Rīgas domes lēmumā par "Rīdzinieka kartes" maksu noteikt 775 eiro trūkst loģikas. Viņa minēja, ka tas no Rīgas domes puses ir izmisīgs solis papildināt budžetu. Jurēvica apgalvoja, ka Carnikava nav gatava pirkt "Rīdzinieka karti" saviem iedzīvotājiem, kuri strādā Rīgā. Viņa arī minēja, ka šāda lēmuma pieņemšana no Rīgas domes puses ir bez konkrēta pamatojuma, neievērojot vienlīdzības principu.

Jau ziņots, ka Rīgas dome pieņēma strīdīgo lēmumu, ka turpmāk "Rīdzinieka kartes" par 775 eiro varēs iegādāties arī cilvēki, kuri nav deklarēti Rīgā vai kuriem Rīgā nepieder īpašums. Plašas diskusijas sabiedrībā paspēja izraisīt ne tikai kartes cena, bet arī tās aprēķināšanas veids, izdalot summu, ko Rīgas dome viena gada laikā iegūst no nodokļu maksātāja, uz pusēm un tādējādi iegūstot minēto "Rīdzinieka kartes" cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!