Foto: LETA

Valdība otrdien atbalstīja 1,11 miljonu eiro piešķiršanu Ogres novada pašvaldībai plūdu risku novēršanai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem, informēja Ministru kabinetā.

Saskaņā ar pašvaldības sniegto informāciju, īstenojot projektu un veicot aizsargdambja rekonstrukciju, plūdu draudi līdz 31.decembrim tiks novērsti 6000 iedzīvotāju, kas dzīvo plūdu apdraudētajā teritorijā.

Pašvaldībai būs jānodrošina 15% līdzfinansējums, jāsedz projekta sadārdzinājums izmaksu pieauguma gadījumā, kā arī jānovērš dubultā finansējuma risks.

Secināts, ka nepieciešams rekonstruēt Ogres upes aizsargdambi šajā gadā, neatliekot darbus uz 2016.gadu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norādīja, ka 2013.gada pavasara plūdu laikā tika pārrauts Ogres upes aizsargdambis pilsētas centrālajā daļā, kas radīja postošas sekas plūdu riska teritorijā - tika apdraudēta iedzīvotāju drošība, kā arī nodarīts kaitējums infrastruktūrai un plūdu teritorijā esošajiem īpašumiem.

Šobrīd esošais grunts uzbērums pagaidu aizsargdambim ap Ogres upi nepilda pilnvērtīga dambja funkcijas – tikai pilnīga projekta realizācija garantēs pretapplūšanu un nodrošinās Ogres upes aizsargdambja funkcijas posmā no Norupītes līdz Rūpniecības ielai, uzsvēra VARAM.

Ja netiks veikta Ogres upes aizsargdambja atlikušās daļas rekonstrukcija, atliekot to uz 2016.gadu, klimata pārmaiņu izraisīto neprognozējamo iespējamo plūdu gadījumā būs atkārtota ēku applūšana tādā pašā vai pat lielākā apjomā, kā tas notika 2013.gada pavasarī, secinājusi ministrija.

2013.gadā ceļu remontos ieguldīti aptuveni 0,167 miljoni eiro, bet sociāliem pabalstiem pašvaldība dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontiem izdalījusi ap 49 tūkstošiem eiro. Rezultātā atkārtoti tiks apdraudēti iedzīvotāji un nodarīts kaitējums infrastruktūrai, kā arī ieguldītie finanšu līdzekļi, Ogres novada pašvaldībai īstenojot pretplūdu pasākumus, būs nelietderīgi izlietoti, jo mērķis netiks sasniegt, akcentēja VARAM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!