Pie Rīgas domes (RD) trešdien norisinājies pikets, kurā iedzīvotāji aicināja glābt Āgenskalna tirgu.

Piketā pulcējās vairāki desmiti cilvēku, starp kuriem ir arī vairāki domes opozīcijas partiju pārstāvji. Pikets tiek pavadīts ar saukļiem "Āgenskalnam būt!" un "Ušakov, nāc ārā!".

"Kultūrvēsturiski nozīmīgais Āgenskalna tirgus ir sliktā tehniskā stāvoklī. Tas 20 gadu garumā nav pienācīgi uzturēts un šobrīd Rīgas domei nav izstrādāta plāna, kā tirgu attīstīt nākotnē," iepriekš tika rakstīts piketa uzsaukumā.

Piketētāji aicināja nepieļaut, ka Āgenskalna tirgus tiek slēgts un nonāk ar partiju "Saskaņa" saistīta uzņēmēja rokās. Piketu pieteica RD frakcija "Latvijas Reģionu apvienība/Latvijas attīstībai" (LRA/LA). Tā skaidro, ka Āgenskalna tirgus ilgstoši tika iznomāts uzņēmumam SIA "Roveks" par 0,01 līdz 0,20 eiro par vienu kvadrātmetru. Šis uzņēmums ir cieši saistīts ar partiju "Saskaņa" un tā īpašnieks vairākas reizes kandidējis uz RD, iepriekš informēja frakcijā.

Pikets sākās pulksten 10.30. To tiešraidē bija iespējams vērot arī portālā "Delfi".

Neilgi pirms piketa sākuma LRA/LA iepazīstināja medijus ar frakcijas priekšlikumiem nākamā gada Rīgas pašvaldības budžetam un lēmumprojektu saistībā ar Āgenskalna tirgu.

LRA/LA frakcija ir sagatavojusi vairākus priekšlikumus nākamā gada budžetam, kas skar pašvaldības uzņēmumu "Rīgas satiksme", ceļu infrastruktūras sakārtošanu un attīstību, kā arī sporta, izglītības un sociālo sfēru.

Vienlaikus ir sagatavots priekšlikums par rīcību saasinātajā Āgenskalna tirgus jautājumā, to detalizētāk frakcija prezentēs trešdien.

Arī portālā "manabalss.lv" ir izvietota iniciatīva par Āgenskalna tirgus glābšanu. Ar šo iniciatīvu tās autore Anda Baidekalne grib panākt, ka "Rīgas pašvaldība uzliek par pienākumu atbildīgajām personām izstrādāt Āgenskalna tirgus attīstības plānu, saglabājot tirgus funkcionalitāti, un ne vēlāk kā 2-3 gadu laikā šo plānu realizēt, tādā veidā saglabājot Āgenskalna tirgu kā Āgenskalna apkaimes kultūrvēsturisko centru".

Iniciatīva paredz RD atbildīgajam departamentam uzlikt par pienākumu esošajam Āgenskalna tirgus apsaimniekotājam izstrādāt tā attīstības plānu līdz noteiktam termiņam, taču ne vēlāk kā līdz 2018. gada 31. janvārim.

Kā ziņots, nākamā gada sākumā uz rekonstrukcijas laiku tiks pārtraukta Āgenskalna tirgus darbība.

Izvērtējot Āgenskalna tirgus vēsturiskā paviljona tehnisko stāvokli un tirdzniecības sarūkošās tendences tajā, Rīgas Centrāltirgus valde nolēmusi to sagatavot visaptverošai rekonstrukcijai. Ņemot vērā iecerēto darbu apjomu un veidu, rekonstrukcijas projekta realizēšanas laikā tirdzniecības process Āgenskalna tirgū tiks pārtraukts sākot no 2018. gada 1. janvāra, taču nav zināms, cik ilgi tirgus vārti pircējiem paliks slēgti, jo dome neplāno ieguldīt savu naudu rekonstrukcijā.

Āgenskalna tirgus ir vecākais un plašākais Pārdaugavas tirgus, kas atklāts 1925. gadā. Tā kopējā platība ir 8300 kvadrātmetru. Āgenskalna tirgus paviljona projektu izstrādāja Rīgas galvenais arhitekts Reinholds Šmēlings. Āgenskalna tirgus ēkai raksturīgs 20. gadsimta sākuma racionālais jūgendstils.

Vēstīts, ka RD deputāti trešdien, 12. novembrī, lems par nākamā gada budžeta apstiprināšanu.

Budžeta projekts paredz, ka nākamgad pašvaldība strādās ar 49,3 miljonu eiro deficītu. Tā kā dome paredzējusi ieņēmumus 906,5 miljonu eiro apmērā, paredzētais deficīts veido 5,2% no ienākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!