Foto: DELFI

Eiropas Savienības (ES) un Krievijas attiecības lielā mērā ir atkarīgas no situācijas Ukrainā un Krievijas soļiem tās risinājumam, šodien politiķa Jāņa Urbanoviča (S) vadītajā "Baltijas forumā" sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Foruma tēma šogad ir "ASV, ES un Krievija - jaunā realitāte", un Pildegovičs pauda, ka pašlaik "dzīvojam jaunajā realitātē", kurā valda arī savstarpēja neuzticība, nesaskaņas, apvainojumi un dažāda notikumu interpretācija. Dažādi cilvēki iet pa dažādiem ceļiem un viņu stāsti ir savstarpēji pretrunīgi, piebilda ĀM valsts sekretārs.

Viņš arī norādīja, ka šāda jaunā realitāte var būt diezgan ilga. Tāpēc nepieciešams meklēt savstarpējus risinājumus, jātiekas, jārunā atklāti vienam ar otru, kā tas arī notiekot "Baltijas forumā", klāstīja diplomāts.

Vērtējot sadarbību ar Krieviju kopumā, Pildegovičs norādīja uz "sarežģītiem posmiem", pieminot Krievijas un Gruzijas konfliktu. Tomēr "pagrieziena punkts bija nelikumīga Krimas aneksija", kas satricinājusi Eiropas drošības sistēmu, un tagad drošības jautājumi kļuva svarīgāki par citām sadarbības dimensijām ar Krieviju.

ĀM valsts sekretārs uzsvēra, ka ES un Latvija ir par Ukrainas teritoriālo integritāti un no šīs nostājas neatteiksies. Vienlaikus viņš pauda, ka ES nav nodoma izolēt Krieviju, tomēr ES un Krievijas attiecības ir lielā mērā atkarīgas no situācijas Ukrainā un Krievijas soļiem, meklējot risinājumus šai situācijai.

Pildegovičs arī norādīja, ka nepieciešams atjaunot savstarpēju uzticību, kā arī pauda cerību, ka drīz būs iespējams darboties kā sadarbības partneriem. Tomēr, lai tas, notiktu būs nepieciešams sadziedēt pašreizējās traumas, kas prasīs pūliņus un tam būs nepieciešama arī politiskā līderība.

Kā ziņots, šodien Jūrmalā notiek Urbanoviča vadītais "Baltijas forums", kura tēma šogad ir "ASV, ES un Krievija - jaunā realitāte". Foruma organizatori norāda, ka kopš iepriekšējās starptautiskās konferences "Baltijas forums" 2014.gada maijā situācija pasaulē turpina strauji mainīties, attīstoties nepatīkamā virzienā. Pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā starp Rietumiem un Krieviju uzkrātās pretrunas noveda pie nopietnas krīzes, kas kopā ar ieilgušo konfliktu Ukrainā ārkārtīgi apgrūtina drošības pasākumu nodrošināšanu gan reģionālā, gan globālā mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!