Foto: LETA

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) neatbalsta prezidenta Raimonda Vējoņa priekšlikumu par to, ka Latvijā dzimušiem bērniem jākļūst par pilsoņiem līdz ar piedzimšanu, intervijā laikrakstam "Diena" atzinis valdības vadītājs.

"Sabiedrības saliedētība ir viens no nacionālās drošības jautājumiem. Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem būtu jākļūst par Latvijas Republikas pilsoņiem līdz ar piedzimšanas brīdi. Mums jābeidz radīt aizvien jaunus neesošas valsts pilsoņus un bijušās PSRS valsts piederīgos," iepriekš uzsvēris prezidents.

Tikmēr intervijā laikrakstam Kučinskis paudis pārliecību, ka pilsonību nevajadzētu dot kā dāvanu.

"Es arī uzskatu, ka mums no jēdziena "integrācija" jāvirzās uz jēdzienu "sabiedrības saliedētība", jo sabiedrības saliedētība ir daudz perspektīvāka par integrāciju un daudz vairāk virzīta uz mūsu kopējo nākotni. Taču pilsonība nav dāvana, un esmu pārliecināts, ka pilsonība nav jādod kā dāvana," sacījis premjers.

"Tas, ka daudzi nepilsoņi neizvēlas iet pilsonības iegūšanas ceļu, lai bērniem nodrošinātu Latvijas pilsonību, ir mūsu lielais izaicinājums, tomēr problēma jārisina nevis ieviešot automātisku risinājuma modeli, bet koncentrējoties darbam saliedētības virzienā. Mums jāuzrunā arī citās valodās runājošie, jāskaidro, ka Latvija ir mūsu kopīgā dzimtene, un mums jāstiprina kopīgā saikne ar mūsu dzimteni," viņš skaidroja.

"Es neatbalstu iešanu pa juridiskiem ceļiem uz automātisku pilsonības piešķiršanu, bet esmu gatavs nekautrējoties runāt krieviski, ja tas nepieciešams un ja citādi mani nesaprot, es esmu gatavs arī runāt ar dažādu uzskatu cilvēkiem, bet konsolidējoties ap vārdu "Latvija", nekā citādāk," intervijā norādījis premjers.

Vēstīts, ka Sabiedrības saliedētības politikas ekspertu grupas ziņojumā uzsvērts, ka Latvijas pilsonība nav tikai simboliska saikne ar valsti – tā nozīmē ne tikai zināmu pienākumu un tiesību kopumu, bet arī aktīvu līdzdalību valsts dzīvē un atbildību par valsts nākotni.

Eksperti aicina grozīt vai papildināt spēkā esošo tiesisko regulējumu, lai novērstu ar nepilsoņu skaita vairošanos saistītos riskus. "Jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem ir automātiski jāpiešķir Latvijas pilsonība, izņemot gadījumus, kad vecāki no tās atsakās," rosināts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!