"Pilsoniskās savienības" (PS) kongresā svētdien tika nomainīta partijas vadība - no partijas vadības atkāpās Saeimas deputāte Sandra Kalniete, bet viņas vietā tika ievēlēts otrs partijas līderis, Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis.

Par Kristovska ievēlēšanu partijas vadībā šodien nobalsoja 279, bet pret bija 12 kongresa delegāti.

Kalniete, kura kandidēs Eiropas Parlamenta vēlēšanās un acīmredzami jau ir pārliecināta par savu ievēlēšanu, atkāpšanos no amata pamatoja ar to, ka pilnvērtīgu partijas vadību no Briseles īstenot nebūšot iespējams. Kalnietes vietā tika ievēlēts Kristovskis, kurš savukārt vasarā gaidāmajās vēlēšanās no Eiropas Parlamenta ir iecerējis pārcelties uz Rīgas domi un ir PS kandidāts galvaspilsētas mēra amatam.

Kalniete uzrunā kongresā aicināja visus būt aktīviem Eiropas Parlamenta vēlēšanās un nepieļaut promaskavisko pārstāvju iebalsošanu. "Mēs esam Eiropas valsts un uz turieni arī turams ceļš," sacīja politiķe.

Savukārt Kristovskis pauda pārliecību, ka PS pārstāvju skaits Saeimā ir nepietiekams. "Pirmā darbības gada laikā esam spējuši apliecināt savu prasmi izmantot iespējas politikā un pozitīvi ietekmēt Latvijas valstij izšķirīgu notikumu gaitu," tomēr uzskata Kristovskis.

Kristovskis domā, ka partijai enerģiski jāizvirza prasības tiem, kas vada Latviju, jo ekonomiskās krīzes risināšanas veiksme vai neveiksmes noteiks 10.Saeimas vēlēšanu rezultātus. Viņš akcentēja, ka nākamajā Saeimā PS jāiegūst visvairāk deputātu mandātu, jo tas noteiks izredzes mainīt valsti, risināt problēmas, mainīt stagnējošos procesus valstī un sabiedrībā.

"Es uzskatu, ka Latvijas valdībai, lai nodrošinātu attīstību un konkurētspējīgu sabiedrību, bija, ir un būs jārīkojas agresīvi," teica politiķis.

Kristovskis pauda viedokli, ka iepriekš nav veicināta mērķtiecīga tautsaimniecības attīstība, nav izveidota ilgtspējīgas tautsaimniecības struktūra, nav ticis stimulēts radošums un taisnīga konkurence. Izaugsme panākta ar citu valstu ievesto preču tirdzniecību un iekšējo patēriņu, kā rezultātā pieauga inflācija. Inflācijas apkarošanai netika sperti nekādi soļi, lai to saprātīgi ierobežotu.

Tagad ilgtspējīgas tautsaimniecības struktūra jāveido finanšu trūkuma, nabadzības, ekonomiskā kraha un tautsaimniecības sasaluma apstākļos, uzsvēra politiķis. "Par šo nolaidību samaksā tie, kuriem samazina atalgojumu vai kuri palikuši bez darba un spiesti dzīvot uz nabadzības robežas," norādīja Kristovskis.

PS priekšsēdētājs asi kritizēja iepriekšējo valdošo koalīciju, nosaucot viņus par populistiem. "Pirms vairāk nekā diviem gadiem es aicināju par Latvijas ekonomiku atbildīgo ideologu Robertu Zīli (TB/LNNK) izbeigt turēšanos Kalvīša brunčos. Viņa valdība un Zīles līdzdalība izlaupījusi ļaužu kabatas."

Kristovskis sacīja, ka miljards eiro, kuru valdība pašreiz mēģina atrast, nemaz nebūtu pazemīgi un apkaunojoši jāizprasa no starptautiskām finanšu institūcijām, ja šie līdzekļi nebūtu organizēti slēpti un izzagti.

Kristovskis sevi saskata Rīgas mēra amatā, pirmkārt uzsverot savu pieredzi valsts drošības un aizsardzības, kā arī ārlietu jomās. "Es esmu bijis efektīvs visos laikos, arī krīzē. Manā vadībā Dienvidu tilts nebūtu jābūvē par dubultu cenu," izteicās Kristovskis un solīja atrast atbildīgos. "Rīgas birokrātiskajam aprātam jāpiemēro armijas disciplīnu," piebilda Kristovskis.

Kongresa dalībnieki pauda uzskatu, ka izmaksas valstī nepieciešams samazināt apdomīgi, rodot iespēju arī sniegt atbalstu izaugsmei, jo Latvija pašlaik atrodas pirmsattīstības posmā.

Kongresā arī izskanēja aicinājums vārdu krīze nomainīt ar "dižķibele", jo tas esot atbilstošāks Latvijas esošajai situācijai.

Kā aģentūru LETA informēja PS preses sekretāre Dace Balode, gada laikā PS biedru skaits ir pieaudzis divarpus reizes. Ja partijas pirmajā kongresā pērnā gada 26.aprīlī partijai bija 216 biedri, kas balsoja par tās dibināšanu, tad otrā kongresa priekšvakarā partijā bijuši 537 biedri, kas izveidojuši 34 nodaļas visā Latvijā. 65% partijas biedru dzīvo Latvija novados, 2% - ārvalstīs, bet pārējie ir rīdzinieki.

PS ir septiņi deputāti Saeimā, divi deputāti Rīgas domē, divi deputāti Eiropas Parlamentā un 29 deputāti dažādās Latvijas pašvaldībās.

Sagaidot pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanas partija ir izveidojusi 42 sarakstus pašvaldībās un Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegusi arī deputātu kandidātu sarakstu Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Kā uzsver Balode, partiju uztur biedri, maksājot biedru naudu 2% apmērā no saviem ienākumiem. Biedru naudas partijas budžetā pirmajā darbības gadā ir devušas 39 589 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!