Trešdienas rītā pēc plkst.7 atrasta bišu dzeņu ligzda Ziemupes apkaimē, ziņo interneta vēstkopa "putni".
Kā aģentūrai LETA informēja ornitologs Agris Celmiņš, pirmo reizi ir pierādīta bišu dzeņu ligzdošana Latvijā. Ligzdu ir apmeklējuši vairāki ornitologi, un šis putns ir arī nofilmēts.

Kā aģentūrai LETA teica Zoodārza izglītības un informācijas nodaļas vadītājs Ingmārs Līdaka, putni ir nofilmēti, un uzfilmēto materiālu ir iespējams parādīt arī plašākai sabiedrībai, ja par to izrādīs interesi kāda no telekompānijām.

Ornitologi esot apsprieduši iespēju izvietot ligzdas apkārtnē brīdinājuma zīmes, lai cilvēki netraucētu putnus vismaz līdz augusta vidum, kad ligzdu pamet mazuļi.

Līdaka uzskata, ka šādām zīmēm ir arī pilnīgi pretējs efekts. Ja šos putnus līdz šim neviens nepamanīja, tad izvietotās brīdinājuma zīmes tieši aicinās cilvēkus mēģināt atrast vienu no retākajiem Latvijas putniem.

Vienlaicīgi kopā esot redzēti seši putni, kā arī novērots, ka putns ar barību knābi ielido alā. Alā bijuši dzirdami arī mazuļu saucieni, kā arī novērotas citas pazīmes, kas liecinot par šo putnu ligzdošanu.

Arī Līdaka apliecināja, ka putnu ligzdā ir mazuļi un pēc intensīvās to barošanas varot spriest, ka mazuļi ir vairāki. Speciālists norādīja, ka mazuļi jau pilnībā ir apspalvojušies un drīzumā varētu ligzdu pamest.

Ornitologi bišu dzeņu ligzdošanu Latvijā uzskata par sensacionālu.

Celmiņš iepriekš stāstīja, ka novērotie putni visticamāk esot viena ģimene. Šie putni pāri veidojot uz mūžu, bet pārējie esot viņu pēcnācēji, kas tiem seko.

Bišu dzeņi ligzdo Dienvideiropā, novēroti arī Ungārijā un Čehijā. Ligzdošana Latvijā ir viena no vistālāk uz ziemeļiem konstatētā. Šie putni veido līdz pat divus metrus dziļas alas. Putni rok arī viltus alas, lai maldinātu savus ienaidniekus. Putnēni tiek perēti 20 dienas, bet pēc izšķilšanās jaunie bišu dzeņi vēl aptuveni mēnesi pavadot ligzdā, līdz ir pilnīgi gatavi izlidošanai. Bišu dzeņi pārtiekot no kukaiņiem, piemēram, spārēm, kamenēm u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!