Foto: AP/Scanpix

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas neiroķirurgi šomēnes veikuši Latvijā unikālu operāciju, pacientam trūkstošo pieres kaulu aizvietojot ar trīsdimensiju implantu, informēja slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

Pirms trīs gadiem 30 gadus vecajai sievietei, strādājot Vācijā, plīsa galvas asinsvada aneirisma, stāstīja Potetinova. Neskatoties uz invazīvās radioloģijas iespējām, kas ļauj šādas patoloģijas ārstēt ar saudzīgām metodēm un ievērojami mazāku traumatismu, Vācijā pacientei tika veikta plaša ķirurģiska operācija, kuras laikā, lai piekļūtu patoloģijai galvas smadzenēs, tika atvērts galvaskauss, noņemot pieres kaulu. Diemžēl pēc operācijas atliktā kaula fragments veiksmīgi nepiedzija.

Atgriežoties Latvijā, sieviete vērsās pie Rīgas Austrumu slimnīcas neiroķirurgiem ar sūdzībām par ilgstošiem izdalījumiem no brūces. Pacientes ārstējošais ārsts neiroķirurgs Dmitrijs Gavriļins stāsta, ka, veicot papildu izmeklējumus, sievietei konstatēts plašs pieres kaula iekaisums.

"Esošajā situācijā steidzami bija nepieciešams evakuēt bojāto galvaskausa daļu, lai novērstu tālāku iekaisuma attīstību un galvas smadzeņu bojājumu. Novēršot šo apdraudējumu, radās jaunas problēmas - galvas smadzenes pieres daļā zaudēja aizsardzības funkciju, ko nodrošina pieres kauls, tās sedza tikai āda. Turklāt bija radies plašs kosmētisks defekts," skaidro mediķis.

Līdz šim šādos gadījumos kaulu defektu slēgšanai neiroķirurgi izmantoja plastmasas protēzi, kas ar rokām tika izveidota operācijas laikā, stāsta slimnīcas Neiroķirurģijas nodaļas vadītājs Kārlis Bicāns. Tomēr šai pacientei šī pieeja nedotu vajadzīgo efektu, tāpēc pieņemts lēmums izmantot jaunākās tehnoloģijas, kas ļauj uzmodelēt tādu trīsdimensionālu implantu, kas perfekti atbilst pacienta anatomiskajām īpatnībām un precīzi nosedz galvaskausa defektu, turklāt sniedz ievērojami labāku kosmētisko efektu, norāda ārsts.

Gatavošanās unikālajai operācijai tika sākta vairākas nedēļas pirms tās - tika veikta detalizēta pacientes galvaskausa skenēšana un iegūtie dati nosūtīti uz medicīnas tehnoloģiju ražošanas uzņēmumu Polijā, kur ar speciālas aparatūras un programmas palīdzību izveidots pieres kaula defekta trīsdimensionāls modelis.

Tā kā šāda operācija Latvijā tika veikta pirmo reizi, tās materiālu izmaksas pilnībā sedza Polijas sadarbības partneri. Operāciju veica ārstu komanda - neiroķirurgi Gavriļins un Bicāns, kā arī anestezioloģe Rūta Ķemme. Kā konsultanti operācijā piedalījās kolēģi no Polijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!