Foto: DELFI
Leģionāru atbalstītāju rindas šogad bija kuplākas nekā citus gadus, bet viņu pretinieku skaits bija tāpat kā parasti daži desmiti cilvēku, taču abas puses konfliktos neiesaistījās, un šogad pirmo reizi pēdējo gadu laikā policija 16.marta pasākumos neaizturēja nevienu personu.

Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava portālam "Delfi" apliecināja, ka vairāku pēdējo gadu laikā, kopš leģionāru piemiņas dienā notiek publiski pasākumi, šogad pirmo reizi policijai nav aizturējusi nevienu personu saistībā ar šiem pasākumiem.

Ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa noslēdzās mierīgi, un abu pašu pārstāvji drīz vien izklīda.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) atzina, ka šogad leģionāru dienas pasākumi noritēja mierīgi. Viņa pasākuma laikā žurnālistiem sacīja, ka abas puses pauda savu viedokli par šīs dienas nozīmi, taču vieni otriem netraucēja. Ministre uzsvēra, ka gājiena pretinieki šogad nebija agresīvi noskaņoti un savu protestu pauda mierīgā veidā.

Par abu pušu korektu uzvedību liecina arī tas, ka atšķirībā no citiem gadiem, policija nav aizturējusi nevienu agresīvi nosakņotu vai nekārtības cēlušu personu.

Mūrniece arī izteikusi pateicību par profesionāli veiktu darbu Valsts policijai, Drošības policijai, Valsts robežsardzei un arī Rīgas pašvaldības policijai, kas kopīgiem spēkiem ļāva nodrošināt mierīgu 16. marta pasākumu norisi, informēja Iekšlietu ministrijā.

"Pateicoties Jūsu profesionāli veiktajam sagatavošanās un operatīvajam darbam, pasākumi ir noritējuši mierīgi, neļaujot pie Brīvības pieminekļa un citās vietās Latvijā provokatoriem apdraudēt gājiena dalībnieku un garāmgājēju drošību. Šodien Latvijas iedzīvotāji varēja justies patiesi droši un pasargāti," norāda Mūrniece.

Ministre atzīst, ka 16. marts arī šogad tika sagaidīts ar bažām par to, vai šī diena noritēs mierīgi un vai izdosies nosargāt sabiedrisko kārtību un drošību dažādo pasākumu laikā. "Šī ir diena, kad varam patiesi lepoties ar policiju un citiem iekšlietu sistēmas dienestiem," pauž Mūrniece.

Jau ziņots, ka simtiem leģionāru piemiņas gājiena dalībnieku trešdien klusumā, ignorējot dažu desmitu pasākuma pretinieku aizvainojošos saucienus, nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Iepriekš Mūrniece bija ieradusies pie Doma baznīcas, lai brīdinātu gājiena dalībniekus, ka viņus pie pieminekļa sagaida pasākuma pretinieki.

Leģionāru piemiņas dienas rītā pie Brīvības pieminekļa vairāku simtu policistu uzraudzībā daži vecāka gadagājuma cilvēki jau paguvuši nolikt ziedus.

Leģionāru atceres dienā "Daugavas vanagi Latvijā" rīkoja piemiņas gājienu un pasākumu pie Brīvības pieminekļa, savukārt divas "antifašistu" organizācijas pie Brīvības pieminekļa pauda savu protestu pret to.

Sākotnēji, lai izvairītos no iespējamām provokācijām un sabiedriskās drošības apdraudējuma, Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājs Māris Kalve aizliedzis visus 16.martā pilsētā pieteiktos pasākumus. Taču trīs organizācijas to pārsūdzēja tiesā, un tā atļāvusi šo pasākumu rīkošanu.

Savukārt organizācija "Nacionālais spēks" paziņojusi, ka dosies piemiņas gājienā uz Brīvības pieminekli, neraugoties uz domes aizliegumu.

Katru gadu 16.martā izceļas asas diskusijas par to, vai masu pasākumi piemiņas dienā ir jāatļauj vai nav. Arī pērn dome aizliedza pasākumus, taču tiesa šo liegumu atcēla.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!