Foto: LETA
Dienu pirms dokumentu iesniegšanas noslēguma studijām kādā no 11 augstskolām pieteikušies 6842 reflektanti, liecina portālā "Latvija.lv" pieejamie dati.

Šīs dienas izskaņā studijām 11 Latvijas augstskolās pieteikušies 6842 cilvēki, kopumā pretendējot uz 32 135 studiju vietām. Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, pirms gada šajā laika posmā studijām 11 augstskolās tika saņemts par 11% lielāks pieteikumu skaits.

Nemainīgi pieprasītākā augstskola joprojām ir Latvijas Universitāte (LU), kur vēlmi studēt izrādījuši jau 2939 reflektanti. Pagaidām populārākā augstskolas fakultāte ir Medicīnas fakultāte, kur studēt pieteikušies 473 reflektanti. Nemainīgi pieprasīta palikusi arī Ekonomikas un vadības fakultāte, kā arī Juridiskā fakultāte.

Studijām Rīgas Tehniskajā universitātē pieteikušies 1888 reflektanti, kopā pretendējot uz 10 882 studiju vietām. Lielākais pieprasījums ir pēc studiju vietām Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē.

Latvijas Lauksaimniecības universitātē saņemti 610 reflektantu pieteikumi, Daugavpils Universitātē - 313, Banku augstskolā - 213, Vidzemes Augstskolā - 152, Ventspils Augstskolā - 165, Liepājas Universitātē - 193, Rēzeknes Augstskolā - 174, Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā - 188, bet Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā - septiņi pieteikumi.

Studijām Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kas nav vienotajā uzņemšanas sistēmā, saņemti pieteikumi 3387 studiju vietām, pastāstīja augstskolas pārstāvis Edijs Šauers. Vislielākais reflektantu skaits izrādīja interesi par medicīnas studijām. Studētgribētāji aktīvi pieteikušies studijām arī fizioterapijas un farmācijas jomā.

Kā norādīja Rīgas Tehniskās universitātes mācību prorektors Uldis Sukovskis, liela reflektantu skaita samazināšanās netiekot prognozēta, turklāt jāsagaida pieteikumu iesniegšanas termiņa noslēgums, lai secinātu par studētgribētāju aktivitāti un interesi par studijām Latvijas augstākās izglītības iestādēs.

Sukovskis gan skaidroja, ka patlaban augstskolas gan tepat Latvijā, gan arī citur Eiropā cīnās "par katru studentu". Ņemot vērā globalizācijas ietekmi arī uz izglītības sektoru, pieaugusi augstskolu savstarpējā konkurence. Sukovskis sacīja, ka arvien vairāk jauniešu vēlētos studēt ārzemēs, turklāt šādas iespējas jauniešiem ir diezgan plaši pieejamas.

RTU prorektors norādīja, ka ārpus Latvijas ir valstis, kur augstākā izglītība ir bezmaksas, kas arī kalpojot par nopietnu studentu pievilināšanas mehānismu. Uzlabojas arī vidusskolas absolventu un topošo studentu svešvalodu zināšanas, kas arī atvieglo turpmākās studijas kādā ārzemju universitātē, teica Sukovskis.

Pašreizējie rādītāji gan vēl ir tikai provizoriski, norādīja Sukovskis, uzsverot, ka reālā situācija būs manāma vēl pēc otrās kārtas, jo patlaban reflektanti aktīvi maina prioritātes, kā arī ir daudzi studētgribētāji, kuri piesakās studijām arī ārzemēs, un gadījumā, ja iegūs studiju vietu ārpus Latvijas robežām, varētu arī atteikties no iegūtās studiju vietas Latvijā.

Pieteikšanās studijām visās minētajās augstskolās norisināsies līdz 7.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!