Foto: AFP/Scanpix
Veselības ministrija iecerējusi aizliegt Latvijā elektronisko cigarešu tirdzniecību un arī uz elektroniskajām cigaretēm attiecināt smēķēšanas ierobežojumus, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrija.

Ceturtdien, 21.novembrī, Valsts sekretāru sanāksmē izskatīti grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", paredzot aizliegt realizēt elektronisko smēķēšanas ierīces un elektroniskās smēķēšanas ierīces šķidrumu. Līdz ar to tiktu aizliegta elektronisko cigarešu tirdzniecība.

Grozījumi likumā paredz precizēt smēķēšanas definīciju, attiecinot šo procesu arī uz elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanu.

Ņemot vērā, ka likumprojekts neparedz aizliegt elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanu, šāds definīcijas papildinājums ļaus noteikt tādus pašus lietošanas ierobežojumus publiskās vietās kā tabakas izstrādājumiem, lai nepiesaistītu nepilngadīgo uzmanību un neradītu iespaidu, ka elektronisko smēķēšanas ierīču lietošana ir veselībai nekaitīga.

Veselības ministrija norāda, ka, ņemot vērā, ka elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanas laikā nenotiek tabakas dedzināšanas process, patērētāji maldīgi uzskata šo ierīču lietošanu par drošu alternatīvu tabakas smēķēšanai. Tāpat elektroniskās smēķēšanas ierīces var radīt atkarības risku tiem, kuri nelieto tradicionālos tabakas izstrādājumus.

Šobrīd elektroniskās smēķēšanas ierīces nav atzītas par drošām lietošanai. Trūkst arī uz pierādījumiem balstīta informācija par sastāvdaļām un to emisijām un ilgtermiņa lietošanas ietekmi uz veselību. Bažas rada veiktajos testos atklātas toksiskas un kancerogēnas vielas, kā arī metālu savienojumi, kas ilgtermiņā uzkrājoties plaušās var apdraudēt patērētāju veselību. Ņemot vērā šos faktus, Pasaules Veselības organizācija rekomendē atbildīgās institūcijas stingri aicināt iedzīvotājus nelietot šos produktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!