Foto: PantherMedia/Scanpix

Nākamnedēļ iecerēts dibināt apakškomisiju Satversmes preambulas izveidei, šodien "4.maija Deklarācijas kluba" rīkotajā diskusijā sacīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V) šodien esot vadījusi Saeimas frakciju tikšanos, kurā gan neesot bijis "Saskaņas centra" pārstāvju. Panāktā vienošanās paredz, ka katra frakcija darbam apakškomisijā deleģēs trīs pārstāvjus un viens pārstāvis būs arī no neatkarīgajiem deputātiem.

Kā sacīja Cilinskis, arī SC varēs deleģēt savus pārstāvjus darbam apakškomisijā.

Pēc koalīcijas padomes sēdes premjers Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem norādīja, ka šodien koalīcija par šo jautājumu nesprieda un par tālāko virzību tiks lemts kādā no tuvākajām koalīcijas sēdēm.

Partiju pārstāvji šodien vēl nekomentēja, kas tieši, pēc viņu ieskatiem, būtu jāiekļauj Satversmes preambulā. Premjers sacīja, ka sākotnēji šajā jautājumā jāuzklausa deputātu viedoklis, kuri šodien tikās ar ekspertiem.

Jau vēstīts, ka, pieņemot jaunu Satversmes preambulu, var tikt vislabāk atspoguļots neaizskaramais Satversmes kodols, šodien diskusijā sacīja Eiropas Savienības tiesas tiesnesis un Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs Egils Levits.

Preambula padarītu redzamu konstitūcijas kodolu, bet tā to neradītu, jo Satversmes kodols pastāv arī tagad, kad tas nav tieši uzrakstīts, uzsvēra Levits.

Viņš norādīja, ka preambulā varētu norādīt to, ka valsts dibināta 1918.gadā, pamatojoties uz nāciju pašnoteikšanās tiesībām un Satversmes varu. Tāpat jāpiemin okupācija un valsts atjaunošana, un var diskutēt par brīvības cīnītāju ierakstīšanu preambulā.

Preambulā iespējams norādīt, ka Latvija ir Latvijas tautas valsts, kas ietvertu arī mazākumtautības. Jāmin, ka valsts uzdevums ir veicināt savu cilvēku labklājību un ka Latvija ir demokrātiska, sociāli atbildīga, nacionāla un tiesiska valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!