Foto: stock.xchng
Saeima ceturtdien, otrajā lasījumā skatot grozījumus valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, atbalstīja priekšlikumu turpmāk publiskot ziņas par valsts un pašvaldību darbinieku atalgojumu, ļaujot interesentiem iepazīties ar katra konkrētā cilvēka atalgojumu.

Grozījumi likumā paredz, ka ikvienam interesentam, uzrakstot iesniegumu, būs iespējams iepazīties ar konkrētā valsts vai pašvaldību darbinieka atalgojumu, prēmijām un piemaksām. Likuma grozījumi gan neattieksies uz drošības dienestu darbiniekiem, kā arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, jo tās konkurē brīvā tirgus apstākļos.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, - lai novērstu iespējamos nemierus sabiedrībā, ko varētu izraisīt vēl kādu nelegāli iegūtu datu publiskošana, kā arī, lai sekmētu informācijas atklātību, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti 25.februārī atbalstīja deputāta Jāņa Lagzdiņa (TP) rosinātos grozījumus likumā, kas turpmāk liks valsts un pašvaldību iestādēm publiskot informāciju par visu darbinieku atalgojumu, atklājot katra konkrētā darbinieka ienākumus.

Šādus kardinālus grozījumus likumā Lagzdiņš rosināja, jo valsts un pašvaldību darbinieku algas tiek finansētas pilnībā no nodokļu maksātāju līdzekļiem, līdz ar to sabiedrībai ir tiesības zināt, kā šī nauda tiek izlietota. Turklāt informācijas atklātība novērstu "kroplības, kas patlaban izveidojušās atsevišķās iestādēs", kur darbinieki saņem nesamērīgi augstu atalgojumu. "Nelegālās publikācijas spiež mūs labot esošo sistēmu. Es neredzu nekādus šķēršļus, lai mēs to nepadarītu publisku," pauda Lagzdiņš.

Valsts amatpersonas jau šobrīd visus ienākumus un atalgojumu norāda deklarācijās, ko iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā, savukārt pārējo valsts pārvaldē nodarbināto atalgojums nebija zināms.

Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā arī precizē atsevišķas normas attiecībā uz pašvaldībām, kā arī paredz tehniskus precizējumus atsevišķām normām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!