Foto: DELFI

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā likvidēt piecas profesionālās skolas, no šā gada 1.septembra pievienojot tās citām skolām, liecina Valsts sekretāru sanāksmei pieteiktie rīkojuma projekti.

Ministrijas ieskatā būtu jālikvidē  Skrundas Profesionālā vidusskola, Jaungulbenes Profesionālā vidusskola, kā arī Alsviķu arodskola un Rīgas Pārdaugavas profesionālā vidusskola. Tāpat plānots likvidēt Saulaines Profesionālo vidusskolu.

Lielākoties skolu slēgšana tiek pamatota ar zemo audzēkņu skaitu - skolēnu skaitam piešķirtais valsts finansējums nebūs pietiekams, lai segtu skolu uzturēšanu, un skolas nevarēs ilgtermiņā pastāvēt patstāvīgi. "Skola nelielā izglītojamo skaita dēļ kā patstāvīga izglītības iestāde nevarēs pastāvēt ilgtermiņā, jo atbilstoši izglītojamo skaitam piešķirtais valsts budžeta finansējums būs nepietiekams, lai segtu skolas uzturēšanas izdevumus," iemeslus skolu likvidācijai skaidro IZM.

Saskaņā ar dokumentiem Skrundas Profesionālo vidusskolu plānots pievienot Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumam, Rīgas Pārdaugavas profesionālo vidusskolu - Rīgas Amatniecības vidusskolai, bet Jaungulbenes profesionālo vidusskolu un Alsviķu arodskolu - Smiltenes tehnikumam.

Saulaines Profesionālo vidusskolu piedāvāts pievienot  Kandavas valsts lauksaimniecības tehnikumam, taču tehnikuma mācību īstenošanas vieta paliks Saulainē.

Gan Skrundas, gan Jaungulbenes skolu mācību ēkas un dienesta viesnīca netiek lietderīgi izmantotas, jo ēku platības ir lielas un neatbilstošas izglītojamo skaitam, uzsver IZM.

Ņemot vērā skolu darbības rādītājus, demogrāfisko situāciju valstī un skolu turpmākās attīstības iespējas, IZM secina, ka tās turpmākajos gados nevarēs palielināt izglītojamo skaitu un izglītības programmu piedāvājumu, nodrošināt ēku efektīvu izmantošanu.

Skrundas Profesionālajā vidusskolā pērn 1.oktobrī mācījās 189 izglītojamie, un tajā varēja apgūt tādas profesijas kā būvizstrādājumu galdnieks, pavāra palīgs, būvstrādnieks, elektromontieris u.c.

Alsviķu arodskolā 1.oktobrī bija 142 skolēni, kas mācās gan par būvstrādniekiem, apavu labotājiem, gan pavāriem, galdniekiem u.c., bet Rīgas Pārdaugavas profesionālajā vidusskolā 292 audzēkņi apgūst galdnieka, lietveža, sekretāra u.c. profesiju.

Saulaines Profesionālajā vidusskolā bija 212 izglītojamie un tajā iespējams apgūt tādas profesijas kā lauku īpašumu apsaimniekotājs, pavārs, viesmīlības pakalpojumu speciālists, automehāniķis. Jaungulbenes Profesionālajā vidusskolā šā gada sākumā mācījās 158 skolēni, apgūstot automehāniķa, lauku tūrisma speciālists un grāmatveža profesiju.

Sagatavotie rīkojumu projekti pieteikti ceturtdienas Valsts sekretāru sanāksmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!