Noslēgusies Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas, Latvijas Rakstnieku savienības un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas ikgadējā akcija "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens". Tās finālisti un laureāti tiks paziņoti pirmdien, 2.februārī.

Organizatori atklāj, ka ieteikumu netrūkst nevienā no kategorijām. Vērojams, ka neparasti uzbangojusi vēlme latviešu valodu bagātināt ar apstākļa vārda formām – "gaismup", "mežup", "naktup" u.tml.

Gada vārda pieteikumos tradicionāli atbalsojas politiskās un sabiedriskās dzīves vēsmas ("kremlini", "sirdsprojekts"), jaunievedumi reklāmas jomā ("neglīte"), meklējumi pēc latviska apzīmējuma iepriekš nepazītiem un latviski nenosauktiem produktiem ("plastalas" kā gumijtupeles) un vērtīgi atradumi, kas nākuši iz bērnu mutes, piemēram, "lamu pirksts" kā vidējais pirksts.

Tāpat izteikta šogad bijusi radoša tendence gada vārda godā iecelt pašdarinājumus – jaunvārdus, no kuriem viens ir "strēdzeklis", kas lietojams satiksmes sastrēguma jeb "korķa" vietā.

Pie nevārdiem iekļuvušas kaitinošas nepareizības – greizi locīts "cept": "cepj"/ "cepju"/ "cepjam"; sevi pieteikusi pārāko un vispārāko pakāpju darināšanas sērga – "vispārdotākais", "publicētākais" u.tml.; kā arī turpinājusies svešvārdu nekritiska pārņemšana ("deliverēt", "glamūrīgs", "kapkeiks", "tolerēt", "kutikulēt" u.c.), un iesūtītas arī liekvārdīgas frāzes, tādas kā "ieņemamais amats" vai "pigmeju pundurezis".

Spārnotie teicieni, kā allaž, nākuši no politiķu un citu publisku personu mutes, tāpat pieteicējiem prātā palicis dažs labs ziņu virsraksts. Starp populārākajiem ir Ingunas Sudrabas frāze "tā es neesmu", "Induļa un Ārijas kredīts" (Valda Dombrovska sievai Ārijai un premjera padomnieces vīram Indulim Dukanam piederošajai SIA "Land Development" izsniegtais kredīts valstij piederošajā "Hipotēku bankā"), Dons ar "neraudi, susuriņ" un Artusa Kaimiņa "zini, kas es esmu?". Tepat uz godalgu pretendē arī "Kaimiņa sivēnmāja" kā apzīmējums deputāta Kaimiņa darbībai Saeimā un teiciens "skaidrs kā Kaimiņš", ar ko iesūtītāja iesaka aizvietot izteikumu "skaidrs kā bāreņa asara".

Šogad akcijas rīkotāji radījuši vēl ceturto kategoriju tiem pieteikumiem, kas neatbilst nevienai no jau esošajām, bet raksturojami kā nejēdzības un samudžinājumi. Pie šāda titula varētu tikt frāzes "Uz ziemas sezonu Mežotnē tiks izņemts tiltiņš pār Lielupi", "Šobrīd vidējais bērnu dzimšanas vecums sasniedzis 29 gadus", rakstam par Dinamo hokeja klubu liktais virsraksts "Jaunas sejas kluba vaibstos" un citi uzjautrinoši savārstījumi.

Par to, kurš no vārdiem vai teicieniem izpelnīsies kādu no tituliem lems "Gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena" žūrija – astoņi valodniecības un rakstniecības profesionāļi, ko darbam deleģējušas trīs akcijas rīkotājorganizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!