Foto: Publicitātes foto
Iespējamo plūdu dēļ Pļaviņu iedzīvotāji piektdienas vakarā gatavojas nemierīgai naktij, atzina aptaujātie vietējie ļaudis.

Iedzīvotāji satraukti par Daugavas krastā esošajiem namiem un citiem īpašumiem, kas varētu applūst, taču satraukums esot mazāks nekā 2013.gadā, kad applūda liela Pļaviņu teritorija. Kāds pašvaldības iedzīvotājs atzina, ka bažas mazina nesen upes krastā izveidotā aizsargsiena, kas kavē Pļaviņu applūšanu.

Aģentūra LETA piektdienas vakarā novēroja, ka Pļaviņās upmalā sapulcējušies vairāki interesenti un garāmbraucēji, lai aplūkotu un iemūžinātu ledus sastrēgumu Daugavā.

Ap plkst. 18 Pļaviņās gan bija applūdušas tikai dažas ēkas un pagalmi, kas atrodas tuvāk Daugavai. Šajās ēkās cilvēki nebija sastopami.

Kā ziņots, saistībā ar iespējamajiem plūdiem Pļaviņu novada dome piektdien plkst. 21 sasaukusi Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdi. Novada priekšsēdētāja Gunta Žilde neizslēdza upes applūšanu, ņemot vērā, ka ledus nav stingrs, turklāt ar sniega piejaukumu tas var sākt sablīvēties. Ledus gabali ir apstājušies upes visšaurākajā vietā, un, ja ūdens plūsma no Jēkabpils puses to neizkustinās, upe var applūst, pauda Žilde.

Ja upe tomēr applūdīs, Žilde norādīja, ka pašvaldība plāno piešķirt nepieciešamos līdzekļus plūdu seku novēršanai, kā arī šim mērķim prasīt finansējumu no Vides un reģionālās attīstības ministrijas, lai atjaunotu pašvaldībai piederošos īpašumus. Savukārt iedzīvotājiem, kuriem tiks bojāti īpašumi un kuriem nav apdrošināšanas, pašvaldība plāno izmaksāt pabalstus.

Kā ziņots, piektdienas pēcpusdienā sakustējās ledus sastrēgums pie Pļaviņām, informēja vietējie iedzīvotāji. Ledus sakustēšanos pie Pļaviņām apstiprināja arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Pļaviņu posteņa komandieris Ingus Krasovskis.

Viņš atzina, - ja tālāk sastrēgums neveidosies, plūdu draudu nebūs. Vietējie iedzīvotāji zināja teikt, ka ledus gabali sakustējušies pašās Pļaviņās un šobrīd ir svarīgi, lai ledus sāktu iziet arī Daugavas līkumā lejpus Pļaviņām. Ja ledus kustēsies plašākā upes posmā, tad, visticamāk, Pļaviņām plūdi nedraudēšot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!