Foto: DELFI

Latvijas Republikas okupācijas dienā partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) politiķu rīkotajā konferencē tika apgalvots, ka Latvija netika okupēta, un politiskā spēka pārstāvis Jakovs Pliners pauda viedokli, ka tēze par okupāciju traucē Baltijas valstu attiecībām ar Krieviju.

Pliners apgalvoja, ka Baltijas valstu okupācijas no PSRS puses nav bijis. Viņš savu nostāju argumentēja ar to, ka 1939.gadā "Latvijas valdošās aprindas viegli parakstīja vienošanos par savstarpēju palīdzību starp PSRS un Latviju", vēlāk ar Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa atļauju ierobežots padomju armijas kontingents ienāca Latvijā, un tas esot sagaidīts ar goda sardzi un orķestri. "Tā okupantus nesagaida," komentēja Pliners.

Saskaņā ar Plinera teikto arī nevienā no starptautiskajiem dokumentiem šie notikumi nav nosaukti par okupāciju. Pēc politiķa teiktā, Baltijas valstu vadītāji šo valstu spēka struktūrām lika nepretoties, arī Ulmanis palika savā amatā, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji saņēmuši tādas pašas tiesības kā citi PSRS iedzīvotāji. Turklāt šo valstu valodās varēja saņemt izglītību, tika izdotas grāmatas, avīzes, tika iestudētas teātra izrādes un darbojās radio, klāstīja Pliners.

Līdz ar to varētu runāt par inkorporāciju, kas nozīmē vienas valsts iekļaušanu citā, pamatojoties uz vienošanos, secināja politiķis, vienlaikus atzīstot, ka tas noticis ar PSRS spiedienu. Viņš arī sacīja, ka "okupācija ir termins Latvijas, Igaunijas un Lietuvas iekšējai lietošanai", dažkārt to izmanto arī ārzemju politiķi, taču nevienā starptautiskajā dokumentā tās neesot izmantots.

Taujāts, ko ar šādas konferences rīkošanu vēlas panākt, Pliners atbildēja, ka grib panāk, lai "Latvijas tauta zinātu patiesību, lai mēs neietu uz priekšu ar galvu, pagrieztu atpakaļ, lai daļai Latvijas tautas nebūtu vainas sajūtas".

"Domāju, ka šī tēze par okupāciju traucē Baltijas valstu attiecībām ar Krieviju, bet mums ir ļoti svarīgi, lai ekonomiskās attiecības būtu ļoti labas, jo tad būtu gan investīcijas, gan darba vietas," turpināja Pliners.

Konferencē "Vai 1939.-1940.gadā Latviju okupēja Padomju Savienība" nolasīti referāti par tēmām "Latvijas okupācijas nebija", "Okupācija kā mūsdienu latviešu nacionālisma ideoloģiskais uzstādījums", "Revanšistu ideoloģija kā pamats koncepcijai par Latvijas Republikas darbības nepārtrauktību" un citi.

Pasākumā uzstājās PCTVL aktīvisti Pliners, Valērijs Buhvalovs, Vladimirs Buzajevs, Viktors Guščins un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!