Foto: F64
Apvienība "Par labu Latviju" grasās iesniegt pieprasījumu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai lemtu par ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska ("Vienotība") demisiju, portālam "Delfi" apstiprināja PLL deputāts Andris Šķēle.

PLL uzskata par ārlietu ministra necienīgu Kristovska 2009.gada nogales saraksti ar ārzemju latvieti Aivaru Sluci, kas parādījusies publiskajā telpā. Kā uzsvēra Šķēle, Kristovskis no tās nav norobežojies.

Šķēle norādīja, ka Kristovskis sarakstē nav iebildis Sluča apgalvojumam, ka viņš kā ārsts Latvijā nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi ar latviešiem. Latvijā tas esot aizliegts, tāpēc Slucis nevēloties atgriezties, liecina sarakste, ko publiskojis portāls "pietiek.com", informēja Šķēle.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis portālam "Delfi" paziņoja, ka Kristovska demisijas pieprasījumu frakcija nepieņems.

PLL frakcijas vadītājs Edgars Zalāns portālam "Delfi" pastāstīja, ka demisijas pieprasījuma projekts ir iesniegts arī apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijai, un, ja to parakstīs 34 deputāti, tad ārkārtas sēdi par Kristovska demisiju varētu sasaukt jau ceturtdien. SC un PLL frakcijām kopā ir 37 balsis parlamentā.

Kristovskis žurnālistiem ceturtdien uzsvēra, ka viņš konkrētajam Sluča apgalvojumam nepiekrīt. "Ja vēstulē ir desmit jautājumi, un es atbildot pasaku, ka piekrītu, tas nenozīmē, ka es piekrītu pilnīgi visam," uzsvēra ministrs. Viņš norādīja, ka izteikums par cilvēku neārstēšanu atkarībā no tautības ir absolūti pretējs viņa pārliecībai, jo ministrs cilvēkus pēc nacionālās piederības nešķirojot.

Kristovskis arī pauda neizpratni, kādā veidā mediju rīcībā nonākusi viņa sarakste, no kuras, pēc viņa teiktā, izmantoti no konteksta izrauti izteicieni, "lai par mani radītu kādu patiesībai neatbilstošu tēlu sabiedrības acīs". "PLL, protams, izmanto iespēju šādi inspirētu informāciju izmantot, lai prasītu manu demisiju," sacīja ministrs.

Portāla "Pietiek.com" publiskotajā e-pasta sarakstē, kas datēta ar pagājušā gada 15.oktobri, Slucis Kristovskim skaidro, ka krievu pasaulē paliek mazāk un ka "Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, ieskaitot Krieviju, kur krievi iet uz priekšu". "Kādēļ viņiem palīdzēt, Ingvar?" jautāts vēstulē. Slucis arī norāda, ka "kā ārsts es nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem Latvijā, un tas nav atļauts, un tādēļ es gaidu".

Kristovskis atbildi uz šo Sluca e-pastu sāk ar vārdiem: "Sveiks, Aivar! Piekrītu tavam redzējumam un vērtējumam. Un vēlreiz vēlos uzsvērt, ka ne es, ne PS vadība ne mirkli nav atkāpusies no latviešu interešu pārstāvniecības." "Nē, latvieši nepadodas! Mums nav tiesību padoties," vēstulē pauž Kristovskis, vienlaikus norādot, ka "histērija šeit nepalīdz". "Pašreiz mēs esam tādās varas pozīcijās, kādās esam. Varam paveikt tik daudz, cik spēcīgi esam organizēti un cik mērķtiecīgi strādājam," teikts Kristovska e-pastā.

Viņš norāda uz vairākām aktivitātēm, kas, viņaprāt, pierāda, ka "tieši PS turpina uzturēt latviešu tautas tiesības mūsu zemē". Pie šādiem pasākumiem Kristovskis min, piemēram, PS ierosinājumu noteikt kriminālatbildību par nacisma un komunisma noziegumu attaisnošanu, partijas piešķirto finansējumu filmas "Padomju stāsts" demonstrēšanai Briselē un citas aktivitātes.

Vēstules noslēgumā Kristovskis aicina "saglabāt veselo saprātu un neapkarot vienam otru šajos jautājumos, kam nav tieša sakara ir mūsu programmu un mērķiem". "Ir žēl, ka nepārdomāti izteicieni, e-pasta līmeņa varonība, paņem mūsu enerģiju. Aicinu ikvienu - meklēt iespējas, kā savu viedokli un kareivīgumu pārvērst rezultatīvā gala rezultātā," pauž tagadējais ministrs.

Kristovska e-pasta noformējums liecina, ka tas nosūtīts ne vien Slucim, bet arī uz adresi biedri@pilsoniska-savieniba.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!