Foto: PantherMedia/Scanpix
"Par labu Latviju" (PLL) Saeimas frakcija tā arī nesaņems izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka (ZZS) mutisku atbildi uz jautājumu "par nekvalitatīvu mācību literatūru" – grāmatu "Sociālās zinības 9.klasei", kurā pieminēts homoseksuālisms, jo neviens no oficiālajiem jautātājiem nebija ieradies uz atbilžu sniegšanai sarīkoto sēdi.

Ceturtdienas vakarā Broks, kurš pagājušajā nedēļā nebija Latvijā, ieradās Saeimā, lai klātienē atbildētu uz PLL pārstāvju jautājumiem, jo viņa parakstītā atbilde no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) frakciju neapmierināja.

Frakcija dalībai sēdē bija deleģējusi no Rīgas ievēlēto Andri Bērziņu (PLL), kā arī iespēju ierasties bija pieļāvuši Ainārs Šlesers un Andris Šķēle. Tomēr sēdē piedalījās tikai Bērziņš, kurš neparakstīja deputātu jautājumu, kā arī VL-TB/LNNK pārstāvis Imants Parādnieks, bet Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka mutvārdu atbilde sniedzama tikai tad, ja klāt ir vismaz viens no jautājuma iesniedzējiem.

Līdz ar to formāli neviens no klātesošajiem nevarēja uzdot papildjautājumus, sēde bija jāslēdz un jautājums skaitās izskatīts, no tribīnes paskaidroja Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS).

Kā vēstīts, PLL Brokam prasīja skaidrojumu par grāmatā pārpublicētajām psiholoģes Jolantas Cihanovičas atbildēm par homoseksualitāti, apšaubot viņas viedokļa objektivitāti, kā arī norādot, ka viņas atbildes esot "tendenciozas un nav paredzētas jauniešiem, kuru seksualitāte ir tikai attīstības stadijā".

PLL prasīja skaidrojumu, kāpēc grāmatā "vispār ir iekļauts jautājums par homoseksualitāti, ja tas netiek skatīts kopējā kontekstā ar seksualitātes attīstību un netiek runāts par heteroseksualitāti". "Pēc kādiem kritērijiem tiek vērtēts mācību grāmatas saturs un tā atbilstība mācību programmai, ja mācību grāmatā var tikt publicēts šāds tendenciozs materiāls?" vaicāja deputāti.

IZM atbildē PLL deputātiem vispirms izskaidrots, ka mācību priekšmeta "Sociālās zinības" standarta saturā iekļautie jautājumi par veselības izglītības, tai skaitā seksuālās izglītības jautājumiem atbilst 2010.gadā izdotajiem Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Seksuālās izglītības standartiem Eiropā, kā arī UNESCO rekomendācijām seksualitātes mācīšanai bērniem un jauniešiem.

IZM norāda, ka autoru kolektīvam mācību grāmatā bija jānorāda uz pierādījumos balstītas informācijas avotiem, "kādi neapšaubāmi ir atrodami". Broka atbildē norādīts, ka Cihanoviča ir diplomēta psiholoģe, "un viņas profesionalitātes apšaubīšana ir nekorekta".

Jau ziņots, ka "Sociālo zinību 9.klasei" grāmatā ("Zvaigzne ABC", 2010, mācību grāmata, apstiprinājusi IZM 2010. gadā) ir intervija ar psiholoģi Jolantu Cihanoviču, kur tiek atbildēts uz jautājumiem par homoseksualitāti. Baznīcas un nevalstisko organizāciju sašutumu izraisījuši grāmatā paustie apgalvojumi, ka "tagad ārsti uzskata homoseksualitāti par normālu seksualitātes aspektu"; "homoseksualitāte nav slimība", "sabiedrībā ir 8-10 % homoseksuāli orientētu cilvēku".

Baznīcu pārstāvji vēstulē ministram un premjeram Valdim Dombrovskim (V) un izglītības ministram lūdza izteikt viedokli par psiholoģes interviju mācību grāmatā, nekavējoties atcelt Izglītības un zinātnes ministrijas atļauju publicēt šo interviju mācību grāmatā, aizliegt šīs grāmatas lietošanu un izņemt to no apgrozības, kā arī pārskatīt visu sociālo zinību mācību grāmatu saturu, izvērtējot to atbilstību konstitucionālajām tiesībām un bērnu un jauniešu tiesību normām.

Savukārt Vispārējās izglītības satura centra Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītājs Imants Vasmanis jau uzsvēris, ka mācību grāmata apstiprināta, tostarp pamatojoties uz divu recenzentu – augstskolas mācībspēka un skolotāja praktiķa – sniegtajiem atzinumiem.

Tikmēr grāmatnīcās grāmata tiek strauji izpirkta – divu dienu laikā pārdotas 70 grāmatas, lai gan pašlaik nav mācību grāmatu pirkšanas sezona, un izdevēji to skaidro ar sacelto ažiotāžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!