Foto: LETA
Tā kā Latvijas lielākajā daļā sniegs jau nokusis un daudzas upes ir brīvas no ledus, šopavasar palu nebūs vai arī tie būs mazi, liecina prognozes.

Saskaņā ar "Global Forecast System" datiem tuvākajās nedēļās turpināsies pakāpeniska sniega un ledus kušana, turklāt nav gaidāmi stipri nokrišņi. Līdz ar to upēs nav gaidāma strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Pastāv neliels risks, ka dažās Vidzemes upēs veidosies ledus sastrēgumi, kas īslaicīgi paaugstinās ūdens līmeni, bet plūdu draudi ir minimāli. Problemātiskākā vieta joprojām ir Ogres lejtece.

Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmenis tuvākajās nedēļās būtiski nemainīsies vai pazemināsies. Līdz ar to šogad, līdzīgi kā pērn, daudzviet vispār nebūs tradicionālo pavasaru palu.

Arī Daugavā ūdens līmenis šopavasar gaidāms krietni zemāks nekā parasti. Baltkrievijā, tāpat kā Latgalē, sniega ir ļoti maz, un arī upes augštecē - Krievijā - sniega ir mazāk nekā ierasts.

Zemā ūdens līmeņa dēļ 2014.gada aprīlī un maijā Daugavas hidroelektrostacijas saražoja mazāk nekā pusi no ierastā elektroenerģijas apjoma, un šogad draud atkārtoties līdzīga situācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!