Foto: F64

Ceturtdien, 28. decembrī, pulksten 10.30 Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) sasaucis ārkārtas Krīzes vadības padomes sēdi, lai izskatītu lūgumu izsludināt ārkārtējo situāciju meža nozarē, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece.

Sēdē paredzēts izskatīt informāciju par biedrības "Latvijas Mežizstrādātāju savienība" un Latvijas meža īpašnieku biedrības lūgumu Ministru kabinetam izsludināt ārkārtējo situāciju meža nozarē.

Uz sēdi uzaicināti pārstāvji no Latvijas Mežizstrādātāju savienības, Latvijas meža īpašnieku biedrības un AS "Latvijas valsts meži".

Kā portāls "Delfi" noskaidroja VUGD, ārkārtas stāvokli meža nozarē lūgts izsludināt saistībā lietavu un plūdu, kas Latvijas teritoriju skāra vasaras beigās un rudens sākumā, radītajām sekām.

Ārkārtas Krīzes vadības padomes sēde norisināsies Rīgā, Brīvības bulvārī 36, Ministru prezidenta zālē.

Krīzes vadības padome ir koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir nodrošināt valsts un pašvaldību institūciju saskaņotu rīcību, veicot valsts apdraudējuma preventīvos un pārvarēšanas pasākumus, kā arī tā radīto seku likvidēšanas pasākumus. Krīzes vadības padomi vada Ministru prezidents. Krīzes vadības padomes locekļi ir aizsardzības, ārlietu, ekonomikas, finanšu, iekšlietu, tieslietu, veselības, satiksmes un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri. Krīzes vadības padomei ir tiesības uzaicināt uz padomes sēdēm valsts, pašvaldību un citu institūciju amatpersonas vai ekspertus.

Jau ziņots, ka valdība 24. oktobrī lēma Latvijas lauksaimniekiem par plūdu postījumiem no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem izmaksāt 14,87 miljonus eiro. Savukārt tiem lauksaimniekiem, kuri savas zemes platības ir apdrošinājuši, izmaksājamās kompensācijas lēma palielināt par 5%.

Uz jautājumu, kāpēc lauksaimnieki, kuri savas zemes platības ir apdrošinājuši, saņems vairāk, portālam "Delfi" ZM Lauku attīstības atbalsta departamentā skaidroja, ka ministrija "novērtē tos lauksaimniekus, kas dara visu, lai mazinātu riskus un zaudējumus savās saimniecībās, nevis tikai paļautos uz valsts atbalstu, tas ir, apdrošina sējumus".

Tāpat vēstīts, ka pēc stiprajām lietavām un plašajiem plūdiem valdība izsludināja ārkārtēju situāciju 29 novados Latgalē, Vidzemē un Zemgalē. Ārkārtējā situācija šajos novados bija izsludināta līdz 30. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!