Foto: DELFI Aculiecinieks

Plūdu skarto valsts nozīmes un reģionālo ceļu sakārtošanai uzņēmumam "Latvijas Valsts ceļi" nepieciešams aptuveni viens miljons eiro un vēl nav zināms, vai uzņēmumam pietiks naudas tā esošajā budžetā, vai arī būs nepieciešami papildu līdzekļi, pirmdien intervijā Latvijas televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" paziņoja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Lange.

Jau ziņots, ka pēc stiprajām lietavām plūdu dēļ Latgalē joprojām ir slēgti satiksmei vairāki valsts vietējo autoceļu posmi, kā arī reģionālais autoceļš Viļaka – Kārsava. Reģionālā autoceļa Viļaka – Kārsava pārrāvums ir lielākais postījums, kas plūdu laikā nodarīts valsts autoceļiem. Šī ceļa atjaunošanai būs nepieciešams visilgākais laiks un lielākie finanšu ieguldījumi. Lai pārbūvētu caurteku, kuru ūdens straumes iznesa blakusesošajā pļavā, būs nepieciešams atvadīt ūdeni no ceļa, mainot upes gultni uz remontdarbu laiku, skaidro "Latvijas Valsts ceļi".

Līdz šim plūdu skarto ceļu atjaunošana ir izmaksājusi 73 000 eiro. Lange skaidroja, ka Latgalē joprojām ir slēgts reģionālā autoceļa Viļaka-Kārsava posms, kā arī seši valsts vietējās nozīmes ceļi. Ceļu atjaunošanu varēs uzsākt, kad kritīsies ūdenslīmenis.

Savukārt valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka valdība ir gatava palīdzēt tikt galā ar Latgales plūdu sekām. Premjers ir lūdzis Latgales pašvaldību vadītājus sagatavot visu nepieciešamo informāciju, lai valdība varētu pieņemt lēmumu. Tāpat, neminot piešķiramo līdzekļu apmēru, premjers pauda, ka budžetā naudas šādām ārkārtas situācijām ir pietiekami un nebūs vilcināšanās ar līdzekļu piešķiršanu.

Jau ziņots, ka pagājušajā trešdienā un ceturtdienā Austrumlatviju skāra spēcīgas lietavas. Daļā Latgales nokrišņu daudzums sasniedza nebijušu rekordu. 32 stundu laikā Rēzeknes novērojumu stacijā reģistrēti 159 milimetri lietus, kas atbilst 229% no mēneša normas.

Plūdus veicinājušas arī iepriekšējās lietavas, kas valsts austrumos bija 19.-21.augustā. Toreiz lielākais nokrišņu daudzums - 73,5 milimetri - bija Alūksnē.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!