Foto: LETA

Latvijā ir pietiekami liels ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuru noformēšanai var izmantot saskaņotos paziņojumus, tāpēc Valsts policija sadarbībā ar apdrošinātājiem rīkos akciju, kurā aicinās autovadītājus plašāk izmantot iespējas slēgt šo vienošanos.

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja informāciju, saskaņoto paziņojumu īpatsvars no kopējā policijas reģistrēto negadījumu skaita ir 63%. Pagājušā gadā policija reģistrējusi 20 932 satiksmes negadījumus, bet, pieskaitot apdrošinātāju reģistrētos negadījumus, kopējais negadījumu sasniedz aptuveni 35 000. Policijas apkopotā informācija liecina, ka pērn reģistrēti 3866 negadījumi ar cietušajiem, pastāstīja Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

"Precīzu datu, cik negadījumos bez cietušajiem varēja iztikt ar saskaņoto paziņojumu, nav, taču ir pietiekami daudz negadījumu, kad autovadītāji negadījuma formēšanai izvēlas izmantot policiju kā pastniekus un juriskonsultus. Tas īpašu aktuāli ir sastrēguma stundās. Tā rezultātā policija nevar tērēt savus resursus daudz būtiskākiem satiksmes drošības mērķiem," norādīja Krapsis.

Lai vērstu sabiedrības uzmanību uz iespējām slēgt saskaņotos paziņojumus, policija kopā ar apdrošinātājiem sagatavojusi aptuveni 45 000 bukletu, kuros būs arī ievietotas paziņojumu veidlapas. Tās policija dalīšot autovadītājiem. Tāpat sociālajos tīklos par šo tēmu tiks izplatīts video.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja pārstāvis Agris Daukste žurnālistus informēja, ka rudens otrajā pusē plānots laist klajā mobilo aplikāciju saskaņojuma noformēšanai.

Saskaņotā paziņojuma aizpildīšana ir iespējama tikai gadījumos, ja negadījumā ir iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi, ja abi iesaistītie transportlīdzekļu vadītāji var vienoties par negadījuma apstākļiem, ja nav cietuši cilvēki, nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai, kā arī transportlīdzekļiem nav radušies tādi bojājumi, kuru dēļ tie nevar vai tiem aizliegts braukt. Jebkurā citā situācijā, auto vadītājiem par notikušo negadījumu ir jāpaziņo Ceļu policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!