Foto: LETA
Valsts policija (VP) gaida tiesiskās palīdzības lūgumu izpildi no ārvalstīm krimināllietā par uzbrukumu bijušajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājam Jānim Kažociņam, pastāstīja VP preses pārstāve Samanta Čapkovska.

Policija gan neatklāj, kurai valstij lūgums nosūtīts, taču, kad saņemšot atbildes, tad arī lemšot par lietas turpmāko virzību. Personas, kuras tiek turētas aizdomās par minēto uzbrukumu, atbrīvotas, jo beidzās apcietinājuma termiņi un vairs nebija nepieciešams piemērot šādu drošības līdzekli.

Lieta atrodas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 1.nodaļā, kuras kompetencē ir organizēto noziedzīgo grupu izstrādes jautājumu un īpaši svarīgu lietu izmeklēšana.

Jau ziņots, ka par uzbrukumu aizdomās turētās personas, iespējams, ir saistītas ar vēl citām noziegumu epizodēm un ir daļa no lielākas organizētas noziedzīgas grupas.

Šobrīd kriminālprocesā kopumā ir apvienotas četras lietas un par aizdomās turētajiem atzītas kopumā deviņas personas, noziedzīgās grupas dalībnieki. Pret aizdomās turētajiem sākti kriminālprocesi par mēģinājumu nodarīt smagu miesas bojājumu, laupīšanu organizētā grupā, izspiešanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, norādīja policijas pārstāvis.

Par uzbrukumu Kažociņam vienam no vīriešiem tika inkriminēta nozieguma organizēšana, bet pārējiem - izpildīšana. Pēc uzbrukuma policija paziņoja, ka par notikušo sākts kriminālprocess par huligānismu personu grupā, taču vēlāk tika inkriminēts mēģinājums nodarīt smagus miesas bojājumus.

1977., 1983. un 1986.gadā dzimušos vīriešus aizturēja 2015.gada septembra vidū.

Uzbrukums Kažociņam notika 2014.gada 22.janvārī. Toreiz izskanēja, ka uzbrucēji bijuši vismaz divi un izmantojuši gāzes baloniņu. Kažociņam nodarītās traumas uzreiz pēc uzbrukuma tika raksturotas kā vieglas.

Kažociņš patlaban ir Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nacionālās drošības padomnieks un Nacionālās drošības padomes sekretārs.

Savukārt nesen tika apzagts pašreizējā SAB direktora Jāņa Maizīša dzīvoklis. Aizdomās par šo noziegumu aizturēts agrāk sodīts vīrietis, taču viņš nav zinājis, kam pieder apzagtais dzīvoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!