Foto: DELFI
Ceļu policijai beigušies siekalu testeri, ar kuru palīdzību inspektori uz ceļa pāris minūtēs var iegūt informāciju, vai autovadītājs ir lietojis narkotiskās vielas.

Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš trešdien pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes žurnālistiem pastāstīja, ka patlaban ir izlietoti ap 1000 iepriekš iegādāto testeru, bet naudas jaunu iegādei pagaidām nav.

Testeri nevar tikt uzskatīti kā pierādījums, taču ceļu policistiem ļoti palīdzējuši ikdienas darbā, jo varēja uzreiz noteikt, vai autovadītājs narkotikas ir lietojis. Ja tests bija pozitīvs, šoferis tūlīt vests pie ārsta, lai jau klīniski varētu apstiprināt narkotiku klātbūtni organismā. Viena šāda narkotiku reibumā braucoša šofera noformēšana aizņemot vairākas stundas.

Zivtiņš uzsvēra, ka pie stūres braucošo narkotiku lietotāju skaits pērn pieaudzis. Policijas statistikas datos gan atsevišķi nodalīts, cik tad pērn šādu autovadītāju aizturēts. Apkopotā informācija liecina, ka pagājušajā gadā aizturēti 4196 alkohola reibumā braucoši šoferi, kas ir par 2,52% vairāk nekā 2010.gadā. No šim visiem reibumā braucošajiem 1042 turklāt spēkratu vadīja bez tiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!