Foto: DELFI
Nodrošinājuma valsts aģentūra nolēmusi SIA "Citadele līzings un faktorings" uzticēt 9,19 miljonus eiro jeb 6,46 miljonus latu vērto Valsts policijas autotransporta nomas līgumu uz pieciem gadiem, taču sūdzību par šo lēmumu Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniegusi SIA "SEB līzings".

Kā liecina IUB interneta mājaslapā pieejamā informācija, "Citadele līzings un faktorings" atzīts par piemērotāko no diviem iepirkumā saņemtajiem pretendentiem un ar to paredzēts slēgt 9 192 765 eiro (6 460 675 latus) vērto līgumu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) par transportlīdzekļu nomu uz pieciem gadiem Valsts policijas vajadzībām.

"Citadele līzings un faktorings" par uzvarētāju izvēlēta sarunu procedūras ceļā bez konkursa izsludināšanas.

Pēc IUB datiem, lēmums slēgt līgumu ar "Citadele līzings un faktorings" pieņemts 29.jūlijā, IUB mājaslapā iepirkuma rezultāts publicēts 19.augustā, bet 18.augustā IUB reģistrēta "SEB līzinga" sūdzība par Nodrošinājuma valsts aģentūras lēmumu.

Sūdzību IUB paredzējis izskatīt līdz 16.septembrim.

19.jūlijā valdība deva atļauju Iekšlietu ministrijai (IeM) slēgt iepirkuma līgumus par autotransporta nomu Valsts policijas vajadzībām no 2012. līdz 2016.gadam, paredzot izdevumus šīm ilgtermiņa saistībām ne vairāk kā 4,2 miljonu latu apmērā ik gadu jeb 21,1 miljona latu apmērā piecu gadu laika periodā.

Kā informēja policijas preses pārstāvis Andis Rinkevics, autotransportu policija izmanto, reaģējot uz dažādiem notikumiem, tostarp noziedzīgiem nodarījumiem, sargājot sabiedrisko kārtību un ceļu satiksmes drošību, konvojējot aizturētos, kā arī īstenojot citas dienesta tiešās funkcijas.

Šo funkciju izpildē autotransportam un tā kvalitātei ir būtiska nozīme, jo saistībā ar autotransporta intensīvu izmantošanu tas ātri nolietojas un ir nepieciešams veikt biežus remontus.

Jau patlaban policijas īpašumā ir 340 autotransporta līdzekļu, kuru ekspluatācijas laiks ir virs desmit gadiem un nobraukums virs 250 000 kilometru. Līdz ar to tiek plānots, ka kopumā līdz 2016.gadam tiks norakstīti 532 transportlīdzekļi. Papildus šā gada novembrī un decembrī beidzas līgumsaistības par 742 policijas nomātiem transportlīdzekļiem.

Iepriekš nomātos transportlīdzekļus, kuriem beidzas nomas līgums, kā arī transportlīdzekļus, kurus no 2012. līdz 2016.gadam būs jānoraksta, ir nepieciešams aizvietot ar jauniem, skaidroja Rinkevics, tāpēc Ministru kabinets šodien lēma par ilgtermiņa finansiālajām saistībām, lai nodrošinātu autotransporta nomu policijas vajadzībām no 2012. līdz 2016.gadam.

IeM preses pārstāvis Māris Zariņš, minētajā summā - ne vairāk kā 4,2 miljonos latu gadā -, kuras maksāšanu par autotransporta nomu policijas vajadzībām šodien atbalstīja valdība, ir iekļauta arī šo automašīnu apdrošināšana - gan OCTA, gan KASKO, tehniskās apskates veikšana, kā arī apkalpošana un remontdarbi spēkratu drošai un nepārtrauktai lietošanai.

IUB šā gada pavasarī vērtēja pretenzijas par policijas automašīnu konkursa nolikumu un pēc SIA "Mūsa motors" sūdzības atcēla daļu no šī konkursa nolikuma prasībām, kā arī aizliedza slēgt līgumu minētajā konkursā.

IUB aizliedza Nodrošinājuma valsts aģentūrai slēgt iepirkuma līgumu konkursā "Transportlīdzekļu noma uz 5 gadiem Valsts policijas vajadzībām" un atcēla konkursa nolikuma tehniskajā specifikācijā noteiktās prasības attiecībā uz CO2 izmešu apjomu vienai no specifikācijā norādītajām vieglajām automašīnām.

IeM valsts sekretāres Ilzes Pētersones vadītā autonomas iepirkuma komisija, iepazīstoties ar IUB lēmumu, ir nolēmusi veikt nepieciešamās korekcijas VP vajadzībām nomājamo transportlīdzekļu konkursa nolikumā, atceļot automašīnu dzinēja tilpumam noteiktos ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!