Foto: DELFI

Valsts policijas (VP) rīcībā esošie četri pārvietojamie fotoradari savu darbu uz Latvijas ceļiem atsāks pavasarī, kad pabeigts esošo datu bāžu un programmatūras pielāgošana jaunajām likuma prasībām, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Sintija Virse.

VP priekšnieks Ints Ķuzis iepriekš izteicās, ka 2008.gadā iegādātie četri pārvietojamie fotoradari vairs netiek izmantoti. Tam iemesls, pirmkārt, ir Satversmes tiesas (rain) pērn pavasarī pieņemtais spriedums, kad par neatbilstošu Satversmei atzīts liegums automašīnu īpašniekiem pārsūdzēt fotoradaru sodus. Otrkārt, tehnisku problēmu dēļ ziemā policijas fotoradari nestrādājot. "Tiklīdz normatīvās izmaiņas tiks ieviestas, tā mēs uzreiz liksim atkal virsū. Ziemā šīs jau krietni nolietotās mērierīces nestrādā. Privātā komersanta fotoradari varēja strādāt, bet mūsējās gan ne," atzina Ķuzis.

Virse norādīja, ka 2013. gada 26. decembrī stājās spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā. Izmaiņas paredz, ka turpmāk transportlīdzekļa īpašniekam, ja tas nav vadījis transportlīdzekli fotoradara fiksēta pārkāpuma brīdī, ir tiesības lēmumu par administratīvā soda piemērošanu apstrīdēt augstākā iestādē.

Grozījumi likumā tika izstrādāti, ņemot vērā iepriekšminēto ST spriedumu, ar kuru par Satversmes 92. pantam neatbilstošu tika atzīta likuma norma, kas liedza transportlīdzekļa īpašniekam fotoradara fiksētos sodus pārsūdzēt.

Tāpat spēkā ir stājušies grozījumi attiecībā uz pārrobežu informācijas apmaiņu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem Eiropas Savienības dalībvalstu starpā.

Minētās izmaiņas Ceļu satiksmes likumā sakārto virkni līdz šim neatrisinātu jautājumu, tomēr tas prasa VP īpašumā esošo fotoradaru programmnodrošinājuma un informācijas apstrādes pielāgošanu jaunajām prasībām. Tiklīdz šīs izmaiņas tiks veiktas, VP pārvietojamie fotoradari atgriezīsies uz Latvijas ceļiem, uzsver policijas pārstāve.

VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis norāda, ka būtiski atcerēties - visi līdz šim piemērotie sodi par pārkāpumiem, kas fiksēti ar fotoradariem, ir spēkā un ir likumīgi, jo minētais ST spriedums par neatbilstošu atzina tikai normu par sodu pārsūdzēšanu, atzīstot par likumīgu visu pārējo ar fotoradariem saistīto regulējumu.

Jau iepriekš informēts, ka Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) šogad pavasarī varētu izsludināt iepirkumu pirmo 20 stacionāro fotoradaru iegādei. Tiek prognozēts, ka pēc iepirkuma organizēšanas stacionāros fotoradarus reāli uz ceļiem varētu sākt uzstādīt 2014.gada rudenī.

Privātā komersanta "Vitronic" fotoradari no Latvijas ceļiem tika aizvākti 2012.gada decembrī, jo privātais komersants nespēja izpildīt no līguma izrietošās saistības par stacionāro fotoradaru uzstādīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!