Foto: DELFI
Rīgas Pašvaldības policija (RPP) pastiprināti dežurējusi Rīgas Sanatorijas internātpamatskolā, kur ceturtdien audzēknis piekāva policistu. Likumsargi objektos parasti dežurē astoņas stundas, bet šajā skolā dežūra ilgusi 12 stundu, portālam "Delfi" pastāstīja RPP galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis.

Vaicāts par to, vai pastāv iespēja uz dežūrām skolas teritorijā norīkot vairāk nekā vienu policistu, Sadovskis atbildēja noliedzoši, skaidrojot, ka RPP tam nepietiek resursu.

Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija, incidenta brīdī skolā citu apsargu, izņemot pašvaldības policistu, nav bijis, vien dežurante.

Jau ziņots, ka ceturtdien ap pulksten 12 Rīgas Sanatorijas internātpamatskolā īsi pirms starpbrīža beigām skolas dežurante vērsās pie policijas darbinieka, kurš uzraudzīja kārtību skolas apkaimē, lai viņš aizslēdz skolas durvis. Brīdī, kad cienījamā vecuma policists devās pie durvīm, viens no pusaudžiem sāka konfliktu. Policists skolnieku mēģināja pastumt malā, taču agresīvi noskaņotais puisis sāka kārtības sargam sist pa galvu, tad nogāza likumsargu un iespēra viņam.

Pēc kautiņa video ieraksta izpētes likumsargi secināja, ka konfliktā bija iesaistīts vēl viens pusaudzis, kurš raustījis kārtības sarga ekipējumu – roku dzelžus un steku – un, iespējams, viņam iesitis.

Komentējot kautiņu, RPP priekšnieks Juris Lūkass pauda pārliecību, ka "cietušais policists rīkojās profesionāli un savaldīgi".

''Pirmkārt jāņem vērā tas, ka konflikts nebija tikai starp vienu jaunieti un policistu, bet gan starp pūli un policistu. Un šādā situācijā kārtības sargam ir jāspēj paredzēt ne tikai viena uzbrucēja rīcība, bet visa pūļa rīcība. Tādēļ, lai konflikts nepāraugtu masveida uzbrukumā vai masveida kautiņā, policists izvēlējās mēģināt savaldīt un noturēt uzbrucēju, nevis atbildēt ar tiešiem sitieniem,'' vērtēja Lūkass, ''tāpat arī jāņem vērā, tas, ka tādu agresiju no jaunieša nebija iespējams paredzēt, kā arī jāievēro atbildes samērīgums, ņemot vērā, ka uzbrucējs ir nepilngadīgs''.

Kā norādīja Lūkass, situācijā, kad jaunieši ķērušies pie policista speclīdzekļiem un apdraudējuši viņa dzīvību, likumsargs saskaņā ar likumu bija tiesīgs pielietot šaujamieroci. Policists gan šīs tiesības neizmantoja, un Lūkass izvēli situāciju nerisināt ar šaujamieroci vērtē kā cienījamu.

''Papildus šajā gadījumā ir jāvērtē arī, kādēļ šāda situācija bija iespējama. Policists bija fiziski spēcīgs, tomēr viņš jau bija cienījamā vecumā,'' paudis Lūkass, ''ja pašvaldības policistiem būtu paredzēta arī tāda sociālā garantija kā izdienas pensija, šis darbinieks, kurš ir vairāk nekā 60 gadus vecs, iespējams, jau būtu pensijā.''

Kā vēstīts, uzbrukumā cietušais policists guvis pleca traumu un no slimnīcas devies mājup. Savukārt pusaudzis, kurš sita policistu, aizturēts un likumsargi konstatējuši, ka viņš bijis alkohola reibumā. Piektdien Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma pusaudzi nearestēt.

Savukārt saistībā ar policista ekipējuma raustīšanu un iespējamo sitienu sākta administratīvā lietvedība saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167. pantu par sīko huligānismu. Par šādu pārkāpumu pusaudzim draud sods no 70 līdz 500 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!