Foto: DELFI

Policistu izglītošanai kādā no Latvijas augstskolām varētu veidot atsevišķu fakultāti vai nodaļu, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Komisijas deputāti jau pirms vairākām nedēļām diskutēja par Policijas akadēmijas atjaunošanu, lai atbilstošu augstāko izglītību varētu iegūt topošie tiesībsargājošo un iekšlietu iestāžu darbinieki. Toreiz uz sēdi nebija uzaicināts iekšlietu ministrs.

Šodien ministrs komisijā ieradās un pastāstīja, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekus sagatavo Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā Rīgā, turklāt izglītību ugunsdzēsēji var papildināt Rīgas Tehniskajā universitātē.

Valsts robežsardzei ir koledža Rēzeknē, kur ir nepieciešamā bāze robežas sargātāju sagatavošanai. Tāpat robežsargi savas zināšanas var papildināt Rēzeknes Augstskolā.

Savukārt policistus šobrīd sagatavo VP koledžā Rīgā, bet zināšanas var papildināt Rīgas Stradiņa universitātē.

Saskaņā ar VP attīstības koncepciju policistu izglītošanā augstākā līmeņa zināšanās Iekšlietu ministrija (IeM) iezīmējusi trīs attīstības virzienus, proti, atjaunot Policijas akadēmiju vai veidot sadarbību ar Nacionālās drošības akadēmiju. Trešais virziens ir atsevišķas fakultātes izveidošana kādā no Latvijas augstskolām.

Kā norādīja ministrs, viņš atbalstošus viedokļus ir dzirdējis par katru no minētajiem virzieniem. Viņš gan uzsvēra, ka Policijas akadēmijas atjaunošanas modeļa administratīvās izmaksas būtu aptuveni četri miljoni eiro. Pašlaik uz līguma pamata apmaksātā studentu izglītošanās Rīgas Stradiņa universitātē no iekšlietu budžeta prasa nepilnus 200 000 eiro.

"Es kā ministrs redzu, ka primāri ir sākt no pašas apakšas un piesaistīt pēc iespējas spējīgākus speciālistus, tāpēc vērtējam jautājumu par iespējamo sadarbību ar kādu no Latvijas augstskolām, veidojot fakultāti vai nodaļu. Līdz gada beigām izlemsim, kuru modeli mēs redzam kā vēlamāko. Jebkurā gadījumā tas prasīs papildu finansējumu, un tie nebūs 100 000 eiro, bet vairāk", uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka valdība 2009.gada vasarā nolēma likvidēt Latvijas Policijas akadēmiju. Viens no galvenajiem akadēmijas likvidēšanas iemesliem bija finansējuma trūkums. Kā tolaik norādīja iekšlietu ministre Linda Abu Meri (Mūrniece), akadēmija profesionālā jomā un sniegtā pakalpojuma kvalitātes ziņā nav devusi gaidīto rezultātu. Tā beidza pastāvēt 2010.gada 1.janvārī.

Kopš tā laika diskusijas par specializētas augstskolas, kur sagatavotu likumsargus izmeklēšanas iestādēm, ir bijušas gan Saeimas komisijās, gan citviet, taču līdz reāliem darbiem nav tikts.

Vairākas augstas amatpersonas ir norādījušas uz vājo Valsts policijas veiktās izmeklēšanas kvalitāti, kuru nereti veic jauni un pietiekami nekvalificēti likumsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!