Foto: Reuters/Scanpix

Pazīstamais politikas analītikas medijs "Politico" publicējis ietekmīgāko Eiropas Parlamenta (EP) deputātu sarakstu, tajā iekļaujot deputātus no Lietuvas un Igaunijas, bet latviešus atstājot ārpus tā.

"Politico" interneta vietnē minēts, ka, veidojot topu, ņemts vērā tas, kuri deputāti izceļas ar ietekmi starp kolēģiem, kuri ir panākuši, ka ar savu vārdu spēj virzīt likumprojektus, kā arī būt ievērojami diskusijās par Eiropas Savienības nākotnes jautājumiem.

Topa veidotāji pagaidām nav snieguši atbildes uz "Delfi" jautājumiem par to, vai, veidojot sarakstu, izmantoti kādi konkrēti kritēriji, kas vienlīdzīgi pielīdzināti visiem deputātiem.

Sarakstā visbiežāk minēti deputātu vārdi no Vācijas – 16, bet no Austrumeiropas un Centrāleiropas pieminēti vien septiņi deputāti.

No Igaunijas ietekmīgāko sarakstā iekļauta Kaja Kallas, bet Lietuvu pārstāv Antans Goga. Abi Baltijas politiķi sarakstā iekļauti, piebilstot, ka tie pārstāv jauno parlamentāriešu paaudzi, kas ērti jūtas digitālo komunikāciju jomā un nebaidās aktīvi izmantot soctīklus.

Topa veidotāji piebilst, ka sarakstā nav iekļauti vairāki savulaik nacionālajās valstīs vai ES struktūrās ietekmīgi politiķi, kas nav spējuši vai centušies nostiprināt savas pozīcijas Eiropas Parlamentā. Sarakstā nav iekļauti četri bijušie eirokomisāri – Viviāna Rīdinga, Antonio Tajani, Danuta Hūbnere un Janušs Levandovskis, tāpat sarakstā nav minētas bijušās Francijas valdības ministres Rašida Dati un Mišela Alio-Merī.

Pilns "Politico" izvēlēto deputātu saraksts apskatāms šeit.

Latviju 751 vietu lielajā EP pārstāv astoņi deputāti – Iveta Grigule (ZZS), Sandra Kalniete (V), Inese Vaidere (V), Krišjānis Kariņš (V), Artis Pabriks (V), Andrejs Mamikins (S), Tatjana Ždanoka (LKS) un Roberts Zīle (NA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!