Foto: AP/Scanpix
Jauns Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors būtu jāmeklē starp tagadējiem iestādes darbiniekiem, uzskata aģentūras LETA aptaujātie politiķi.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) norādīja, ka jauns vadītājs būtu jāmeklē iestādes iekšienē, iespējams, starp pašreizējiem VID ģenerāldirektora vietniekiem, jo ārpus tās nav iezīmējies neviens speciālists, kurš varētu ieņemt šo amatu. Pēc Reira domām, pašreizējās VID ģenerāldirektores Nelijas Jezdakovas aiziešana no amata "būs zaudējums valsts pārvaldei", turklāt laikā, kad viņa bija šajā amatā, VID ieviesa daudz svarīgu izmaiņu.

Arī deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) pauž līdzīgu viedokli - VID ģenerāldirektors jāmeklē no iestādes vadošā personāla, lai varētu turpināt iesāktos darbus, kā arī veikt noteiktus uzlabojumus. Jezdakovas darbību Parādnieks vērtē "neitrāli" - kaut arī notikusi virzība, lai VID kļūtu "mazāk represīva" un vairāk "konsultatīvi atbalstoša" iestāde, pie tā vēl nepieciešams strādāt.

Reformu partijas frakcijas vadītājs Edmunds Demiters gan uzsvēra, ka jauna VID vadītāja izvēle ir finanšu ministra atbildība, tāpēc viņš plašāk šo jautājumu nekomentēja.

Arī opozīcijas partiju pārstāvji pauž koalīcijas politiķiem līdzīgu viedokli. Politiskās apvienības "Saskaņas centrs" frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins akcentēja, ka VID vadītājs būtu jāmeklē no nozares, struktūras speciālistiem ar atbilstošu izglītību. Līdz ar to par VID ģenerāldirektoru varētu kļūt kāds no pašreizējiem VID darbiniekiem. Arī Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis uzskata, ka par VID vadītāju būtu jākļūst cilvēkam, kurš izprot nozari, proti, VID vai Finanšu policijas darbiniekam. Augulis arī piebilda, ka, viņaprāt, VID varētu veiksmīgi vadīt pašreizējā Jezdakovas vietniece Ināra Pētersone.

Kā ziņots, Jezdakovas vietnieki Tālis Kravalis, Ināra Pētersone un Kaspars Čerņeckis nav uzrunāti par iespēju ieņemt šo amatu, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Kravalis, Pētersone un Čerņeckis.

Jau ziņots, ka Jezdakova finanšu ministram ir iesniegusi lūgumu pēc pašas vēlēšanās viņu atbrīvot no ieņemamā amata, sākot ar šā gada 10.jūliju, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Finanšu ministrija.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) atlūgumu ir pieņēmis.

Savukārt maija sākumā portāls "Pietiek.com" jau rakstīja, ka avoti valdībā un VID prognozē, ka vasaras vidū var notikt VID ģenerāldirektora nomaiņa. Kā iespējamie pretendenti uz šo amatu tika minēti trīs Jezdakovas vietnieki - Finanšu policijas priekšnieks Čerņeckis, Muitas pārvaldes direktors Kravalis un Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Pētersone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!