Foto: Saeimas administrācija

Balsojumā par Valsts prezidentu iespējami vairāki varianti, taču politiskās cīņas varētu beigties ar to, ka par prezidentu jau pirmajā kārtā kļūs aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) vai Eiropas Tiesas tiesnesis Egils Levits, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja eksprezidents Valdis Zatlers.

Viņa ieskatā Vējonis un Levits ir reālākie kandidāti un, ņemot vērā aizklāto balsojumu, pastāv liela varbūtība, ka jau 3.jūnijā kāds no viņiem tiks ievēlēts par Valsts prezidentu.

Zatlers atgādināja, ka "Vienotībai" ir 23 balsis, savukārt partijai "No sirds Latvijai" (NSL) - septiņas, un neviena no partijām nav noteikusi, par ko balsot.

Spēku salikumu parādīs pirmais balsojums par visiem četriem Valsts prezidenta amata kandidātiem, viņš minēja un pauda pārliecību, ka par kādu kandidātu balsos arī NSL deputāti. "Es neticu, ka Sudrabas partija nebalsos. Viņi ir ievēlēti, lai balsotu, un diezgan muļķīgi izskatītos, ka tik svarīgā balsojumā viņi teiktu - mēs nepiedalīsimies," sacīja eksprezidents.

Vienlaikus Zatlers neizslēdza, ka vēlēšanu laikā iespējama "uzmešana" un daži ne pārāk pieklājīgi paņēmieni, piemēram, varētu tikt sabojātas vēlēšanu zīmes, lai ietekmētu rezultātus.

Komentējot runas, ka īstais Valsts prezidenta amata kandidāts parādīsies vēlāk, Zatlers uzsvēra - ja politiskie spēki vēlas demonstrēt atklātību, prezidents tiks ievēlēts uzreiz.

Jau vēstīts, ka līdz šim Valsts prezidenta amatam izvirzīti vairāki kandidāti. Zaļo un zemnieku savienība izvirzījusi Vējoni, kam atbalstu paudusi arī daļa partijas "Vienotība" deputātu. Nacionālās apvienības ieskatā piemērotākais kandidāts ir Levits, bet opozīcijā esošā partija "Saskaņa" pieteikusi Sergeju Dolgopolovu.

Latvijas Reģionu apvienības kandidāts ir Mārtiņš Bondars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!