Foto: F64
Portālā "Manabalss.lv" ir uzsākta parakstu vākšana par minimālās algas palielināšanu līdz 500 eiro un ar nodokļiem neapliekamā minimuma divkāršošanu, liecina portālā pieejamā informācija.

Iniciatīvas publicētājs ir Jānis Kuzins. Šobrīd parakstu skaits ir pārsniedzis tūkstoti.

Priekšlikums paredz palielināt minimālo algu līdz 500 eiro, kā arī divkāršot neapliekamo minimumu. Pēc autora norādītā, Latvijā ar nodokļiem neapliekamais minimums gadā ir 900 eiro, savukārt Igaunijā 1848, Vācijā 8354 eiro gadā. Autors atsaucas uz starptautisko organizāciju pausto par sociālo nevienlīdzību, minimālās algas un neapliekamā minimuma apmēru.

Lai iniciatīva kā kolektīvais iesniegums nonāktu Saeimā, nepieciešams savākt vismaz 10 000 Latvijas pilsoņu, kuri ir vecāki par 16 gadiem, parakstu. Tā nonāks parlamenta komisijā, kas gatavos lēmumprojektu, par ko balsos Saeima.

Pašreizējā minimālā alga Latvijā ir noteikta 370 eiro apmērā mēnesī, neapliekamais minimums - 75 eiro mēnesī, taču summa ir atšķirīga dažādām sociālām grupām. Priekšlikumus par minimālo algu katru gadu sociālajiem partneriem Nacionālajā trīspusējā sadarbības padomē piedāvā Labklājības ministrija. Minimālās algas apmēru apstiprina valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!