Foto: AFP/Scanpix
Portugāles Konstitucionālā tiesa piektdien atzina, ka valsts 2013.gada budžetā plānotie taupības pasākumi esot antikonstitucionāli. Tiesa konstatējusi, ka pamatlikumam neatbilst 14.mēnešalgas atcelšana valsts ierēdņiem, kā arī bezdarbnieku pabalstu un slimības naudu samazināšana, informē ārvalstu masu mediji.

Tiesas lēmums attiecās pret Portugāles valdības un starptautisko aizdevēju – Starptautiskas valūtas fonds (SVF), Eiropas Centrālā banka (ECB) un Eiropas Komisija (EK) - 2011.gadā noslēgto vienošanos, kuru apņēmās pildīt Portugāle, apmaiņā saņemot 78 miljardus eiro (54,8 miljardu latu) lielu aizdevumu.

Dienvidu valsts mediji vēsta, ka šis tiesas lēmums liegšot budžetā ietaupīt aptuveni 1,2 miljardus eiro (843,4 miljonu latu). Parlamenta apstiprinātais 2013.gada budžets paredzēja ietaupīt 5,3 miljardus eiro (3,7 miljardu latu), 80% no šīs summas sedzot ar nodokļu paaugstināšanu.

Tiesa arī atzinusi, ka ierēdņiem jāsaglabā 14.mēnešalga. Tā tiek izmaksāta pa daļām gada griezumā jūnijā un decembrī. Šāda alga savulaik tika ieviesta, lai mazinātu valsts sociālo nevienlīdzību.

Portugāles premjerministrs Pedro Pasušs Koelju, pēc sestdien sasauktās ministru kabineta sēdes svētdien informēja, ka tiesas spriedums tiks ņemts vērā un tikšot īstenots ievērojams iepriekš plānoto taupības pasākumu samazinājums. Uzrunājot tautu televīzijā, Koelju solīja, ka arī nodokļi netiks paaugstināti, toties tikšot īstenoti citi tēriņu samazinājumi sociālās drošības, veselības un izglītības jomās.

EK svētdienas vakarā brīdināja Portugāli, ka tā nedrīkst atkāpties no aizdevuma palīdzības programmas nosacījumiem.

Kopš konservatīvais Sociāldemokrātu partijas pārstāvis Koelju 2011.gadā nāca pie varas, budžetā jau ietaupīti 13 miljardi eiro (9,2 miljardi latu), kas ir aptuveni 8% no valsts kopējās ekonomikas. Koelju īstenotā politika izraisījusi regulāras un plašas tautas demonstrācijas, kas vērstas pret šādu stratēģiju kā izkļūt no krīzes.

Valsts ekonomika pērn saruka par 3,2 % un paredzams, ka tā turpinās sarukt par 2,3 % arī šogad. Bezdarbs šobrīd valstī ir 17,5%, un prognozējams, ka nākamgad pieaugs līdz 18,5 %.

Portugāle 2011.gadā paziņoja, ka lūgs finansiālu palīdzību no Eiropas Savienības (ES), lai izvairītos no maksātnespējas.

Portugāle pēc Grieķijas un Īrijas bija trešā eiro zonas valsts, kas savas ekonomikas glābšanai no bankrota lūdza ārēju finansiālu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!