Foto: LETA
Premjera biroja darbiniekiem plānots palielināt algas, aģentūrai BNS apstiprināja Ministru prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Uz jautājumu par plānotā algu palielinājuma lielumu Krapāne sacīja, ka "algu katalogā ir noteikti griesti, kas ierobežo katru pozīciju, tomēr pašlaik vēl nav pieņemts lēmums par konkrētu apmēru".

Viņa paskaidroja, ka pēc izmaiņām atlīdzības regulējumā Ministru prezidenta (MP) birojā strādājošajiem iepriekš alga tika samazināta līdz 1145 latiem. Tādējādi biroja vadītāja atalgojuma apmērs samazinājās par vairāk nekā 40%, bet pārējiem darbiniekiem - 35%.

2009.gada martā MP biroja vadītājs saņēma 1950 latu, bet premjera padomnieki un preses sekretāre - 1750 latu. Visas summas norādītas pirms nodokļu nomaksas.

"Premjera Valda Dombrovska biroja darbinieki nekad nav saņēmuši prēmijas vai citas naudas kompensācijas par virsstundu darbu vai darbu brīvdienās. Šajā birojā strādā pieci padomnieki un biroja vadītāja. Šis ir skaitliski vismazākais premjera birojs no visiem iepriekšējiem," klāstīja Krapāne.

Savukārt uz jautājumu, vai pašreizējā ekonomiskajā situācijā premjera birojam algu palielināšana šķiet ētiska un pareiza, valdības vadītāja preses sekretāre atkārtoti norādīja uz likumprojekta juridisko skaidrojumu un to, "cik lielā mērā Dombrovska biroja darbinieku algas ir samazinātas".

Viņa uzsvēra, ka grozījumi neattiecas uz šo, bet gan nākamo gadu.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien pēc asām debatēm tomēr atbalstīja pretrunīgas atsauksmes guvušo priekšlikumu, kas paredz izmaiņas valdības pārstāvju padomnieku atalgojumā. Par priekšlikumu nobalsoja 41 deputāts, bet pret bija 21 tautas kalps.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā iesniegtais priekšlikums paredz svītrot līkuma normu, kas paredz, ka valdības locekļa konsultatīvās amatpersonas vai darbinieka mēnešalgas nedrīkst pārsniegt 60% no ministra mēnešalgas.

Likumprojekta pamatojumā minēts, ka šī norma zaudējusi aktualitāti, jo pērn Valsts pārvaldes iekārtas likumā tika pieņemta kā pagaidu regulējums līdz vienotās darba samaksas sistēmas ieviešanai. Savukārt, ieviešot vienoto darba samaksas sistēmu 2010.gadā ir pilnveidots valsts un pašvaldību amatu katalogs, izvērtējot amatu veicamo pienākumu sarežģītību, atbildību un atbilstību vadības funkcijai, kā rezultātā noteikts arī atbilstošs līmenis un mēnešalgu grupa visām konsultatīvajām amatpersonām, tai skaitā arī pašvaldību domes priekšsēdētāja biroja konsultatīvajām amatpersonām.

Likumprojekta autori norāda, ka, saglabājot ierobežojumus likumā un attiecinot tos arī uz 2011.gadu, netiktu nodrošināti līdzvērtīgi nosacījumi valsts un pašvaldību institūciju darbinieku atlīdzības noteikšanā, un, piemēram, premjera biroja vadītājs saņems par 450 latiem mazāk nekā pašvaldības domes priekšsēdētāja biroja vadītājs.

Saeimas debatēs izskanēja apgalvojumi, ka tādējādi ministru biroju darbinieku, padomnieku atalgojums varētu pieaugt pat par pustūkstoti latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!