Foto: Reuters/Scanpix

Arī referendumu kampaņām jāievieš līdzīgs kontroles mehānisms kā partiju finansēšanā, šovakar intervijā telekompānijas "TV3" raidījumam "Nekā personīga" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš norādīja, ka patlaban referendumu rīkotāju darbības, piemēram, finansējuma piesaiste, netiek nekādi regulētas.

Dombrovskis iecerējis rosināt izmaiņas tiesību aktos, lai panāktu caurspīdību arī referendumu rīkošanā. "Lai būtu skaidrs, kas aiz referenduma rīkotājiem stāv, kas finansē," skaidroja premjers.

Valdības vadītājs uzskata, ka referendumu kampaņām jāievieš līdzīgs kontroles mehānisms kā partiju finansēšanā, kur politiskajiem spēkiem jāpierāda naudas legāla izcelsme. Tāpat nepieciešams noteikt virkni ierobežojumu, piemēram, referendumu rīkošanā izmantot ārvalstu finansējumu.

Dombrovskis ar šiem priekšlikumiem nāks klajā, ņemot vērā pieredzi, kas gūta referendumā par divvalodību. Tomēr premjers kategoriski atteicās atklāt informāciju, ko saistībā ar biedrības "Dzimtā valoda" rīkotajām aktivitātēm saņēmis no drošības iestādēm, jo tā esot klasificēta.

Kampaņas "par" un "pret" bijušas decentralizētas un to rīkošanā izmantota dažādu avotu nauda. Jebkurā gadījumā nevienam nekas netiek pārmests, jo patlaban nav nekāda regulējuma referendumu kampaņām, sacīja Ministru prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!