Foto: F64
Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzdevis sagatavot izmaiņas likumdošanā, kas liegtu bankām piedzīt no hipotekārā kredīta ņēmēja vai viņa galvotāja kredīta summu, kas paliek pāri, ja kredītņēmējam atņemtā māja tiek pārdota par mazāku summu, nekā kredīta apjoms.

Premjers uzdevis Valsts kancelejas Juridiskajam departamentam steidzami sagatavot attiecīgus grozījumus Civilprocesa likumā un citos normatīvajos aktos, portālu "Delfi" informēja Ministru Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne

Premjers vēlas panākt, lai no fiziskas personas, kas ņēmusi hipotekāro kredītu vienīgā mājokļa iegādei, pēc attiecīgā kredīta ķīlas pārdošanas vairs nevarētu piedzīt pāri palikušo parādu uz pārējās kredīta ņēmējam piederošās mantas rēķina.

Tāpat premjers grib aizliegt bankām pieprasīt no šāda kredīta galvotājiem atmaksāt pēc ķīlas realizācijas atlikušo aizdevuma summu.

Papildus valdības vadītājs lūdzis izvērtēt iespēju paredzēt, ka kredīta ņēmēju un tā ģimenes locekļus nav iespējams izlikt no vienīgā mājokļa, ja nav panākta vienošanās par ģimenes pāreju uz citu dzīvojamo platību, t.sk. bankām būtu pienākums piedāvāt šādu mazāku platību no savā pārziņā esošajām dzīvojamām platībām.

Gatavojot šādus grozījumus, Dombrovskis lūdzis apkopot informāciju par kredītņēmēju juridiskajām saistībām pret kredīta devējiem un kredītņēmēju aizsardzības mehānismu Zviedrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!