Foto: AFI
Valsts prezidenta Valda Zatlera publiski par vienu no trīs oligarhiem nosauktā Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekmi uz valdības darbu premjers Valdis Dombrovskis (V) "neapšaubāmi nevar noliegt", pirmdien žurnālistiem atzina premjers.

Tā viņš sacīja, vaicāts, vai premjers valdības darbā ir izjutis Lemberga ietekmi. Dombrovskis gan norādīja, ka Lembergs pats uz koalīcijas sēdēm nenāk, taču viņa viedoklis nāk caur "tiem kolēģiem, kas ir ZZS pusē pie koalīcijas sarunu galdā, un kurā vietā tā ir partijas politika, bet kurā - Lemberga ietekme, to precīzāk var nodefinēt pati ZZS".

Konkrētus Lemberga ietekmes piemērus Dombrovskis gan neminēja.   

Dombrovskis norādīja, ka prezidenta sestdienas runā minētā oligarhu ietekmes mazināšana ir svarīgs uzdevums, taču jāvērtē tas, kādi politiski spēki pārstāv oligarhus un kas balso to interesēs.

Balsojumā par atļauju veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (PLL) mājā tie bija ZZS, "Par labu Latviju" un "Saskaņas centrs". Tāpēc, ja nākamajā Saeimā šie spēki iegūs vairākumu, var gadīties, ka vilšanās būs desmit reizes lielākā nekā par šo Saeimu, sacīja premjers. Dombrovskis gan uzsvēra, ka jārēķinās ar reālpolitiku, proti, to kādi spēki ir Saeimas sastāvā.  

Dombrovsksi norādīja, ka iespējamajā priekšvēlēšanu kampaņā par šo jautājumu būs ļoti nopietni jādiskutē.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis aizstāvēja pozīciju, ka ZZS kā frakcija nav iebildusi pret Šlesera kratīšanu, jo balsojumā katrs deputāts pats izvēlējās, kā balsot. Taču Brigmanis arī atzina, ka Ventspils mērs joprojām ir ZZS premjera amata kandidāts, viņš ir arī viens no sabiedrībā populārākajiem politiķiem un, ja tauta vēlētu prezidentu, "var gadīties, ka viņš arī tiktu ievēlēts".

Jau ziņots, ka  pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par to prezidents paziņoja sestdien vakarā ārkārtas uzrunā tautai.

Svētdien, skaidrojot šo lēmumu, viņš atzina, ka par oligarhiem Latvijas politikā uzskata Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kura vadītā parija ietilpst Zaļo un Zemnieku savienībā, partijas LPP/LC līderi Aināru Šleseru un Tautas partijas dibinātāju, ekspremjeru Andri Šķēli.

Savukārt ZZS pirmdien apspriedusi Saeimas lēmumu neatļaut kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (PLL) mājās, un paziņoja, ka "tagad mēs būtu balsojuši savādāk".

Savukārt premjers atzina, ka vēl vienu tādu balsojumu tiesiskajos jautājumos, kāds bija Saeimas lēmums neatļaut kratīšanu Šlesera (LPP/LC) dzīvesvietās, šī koalīcija var arī nepārdzīvot, tāpēc koalīcijā ietilpstošā apvienība "Vienotība" pirmdien parādījusi ZZS "dzelteno kartīti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!