Premjers parāda koalīcijas partneriem ZZS 'dzelteno kartīti'

Delfi

Foto: F64
Vēl vienu tādu balsojumu tiesiskajos jautājumos, kāds bija Saeimas lēmums neatļaut kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (LPP/LC) dzīvesvietās, šī koalīcija var arī nepārdzīvot, tāpēc koalīcijā ietilpstošā apvienība "Vienotība" pirmdien parādījusi saviem partneriem Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) "dzelteno kartīti", pēc tikšanās sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš uzsvēra, ka "divas dzeltenās kartītes ir sarkanā karte", kas futbolā nozīmē noraidījumu no laukuma.

Premjers norādīja, ka līdz ar to "Vienotība" sagaida no ZZS arī balsojumu, kas atbalstītu ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītās darba grupas slēdzienu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Normunda Vilnīša darbību.

Koalīcija pirmdien pārrunāja arī veicamos darbus, kas jāizdara līdz referendumam par Saeimas atlaišanu, tai skaitā arī izslēgt no Satversmes "dīvaino normu", ka deputātu kratīšanai jāprasa parlamenta atļauja, informēja premjers.

Dombrovskis norādīja, ka būtu jāatrisina arī jautājumi par partiju finansējuma kontroli un citi, kurus koalīcija precizēs nākamajā nedēļā. Pirmdien koalīcija panāca konceptuālu vienošanos, ka Saeimai tas jāizdara.

Par koalīcijas paplašināšanu "Vienotība" ar ZZS pirmdien nerunāja, jo "ja mēs panākam vienošanos būtiskajos tiesiskuma jautājumos, mēs esam gatavi kopā strādāt", sacīja Dombrovskis

Premjers arī norādīja, ka no Valsts prezidenta Valda Zatlera sestdien pirms vēsturiskās uzrunas tautai, kurā viņš paziņoja par Saeimas atlaišanas ierosināšanu, nav izskanējis tiešs aicinājums paplašināt koalīciju ar "Saskaņas centru".

Jau ziņots, ka pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par atļauju kratīšanai nobalsoja "Vienotības" un VL-TB/LNNK deputāti, pret bija pieci PLL deputāti, kā arī Iveta Grigule un Vitauts Staņa no Zaļo un Zemnieku savienības, bet atturējās "Saskaņas centra" un ZZS frakcijas, kā arī Guntis Ulmanis (PLL). Pats Šlesers balsojumā nepiedalījās.

Atļauju kratīšanai KNAB lūdza trešdien sāktās vērienīgās operācijas ietvaros. Trešdien KNAB veica kratīšanu īpašumos, kas, pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam. KNAB 20.maijā sācis kriminālprocesu pēc vairākos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Pēc šiem notikumiem "Vienotībā"  ietilpstošā partija "Sabiedrība citai politikai"  aicināja Dombrovski nekavējoties veidot jaunu valdību kopā ar SC, taču "Vienotība" valdes sēdē svētdien nolēma, ka koalīcijas paplašināšanai šobrīd neesot pamata, jo opozīcijā esošo "Saskaņas centru" šobrīd nav vērts "apbalvot". par rīcību Saeimas balsojumā, ar kuru netika atļauta kratīšana Šlesera mājās, jo SC to neatbalstīja gluži tāpat kā pašreizējais koalīcijas partneris Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!