Premjers pieļauj īpašas Latvijas deklarācijas pievienošanu ACTA  (112)

Delfi

Foto: F64

Pēc kvalitatīvas diskusijas sabiedrībā varēs lemt, vai Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgums (ACTA) ir ratificējams esošajā versijā vai arī šim līgumam būtu jāpievieno speciāla deklarācija par ACTA piemērošanu Latvijā, žurnālistiem pēc koalīcijas sēdes sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka Latvijā par ACTA ir nepieciešama kvalitatīva diskusija un par tālāko līguma virzību Latvijā varēs lemt jau pēc diskusijas ar sabiedrību.

"Vai mēs ejam uz [ACTA] ratifikāciju vai arī virzam uz ratifikāciju ar speciālu deklarāciju par ACTA piemērošanu Latvijā, vai arī tie ir kādi citi risinājumi. Jebkurā gadījumā pašlaik ir skaidrs, ka mēs nesteigsimies virzīt šo jautājumu uz ratifikāciju," uzsvēra Dombrovskis.

Ministru prezidents norādīja, ka "kvalitatīvajā diskusijā" par ACTA ir jākliedē pašlaik sabiedrībā valdošās bažas par šo līgumu un jābūt pilnai skaidrībai, par ko šajā līgumā ir runa.

Taujāts, vai Latvija varētu arī neratificēt Latvijā un arī citviet neviennozīmīgi vērtēto ACTA, Dombrovskis norādīja, ka līguma ratifikācija ir Saeimas rokās un nevar pilnībā izslēgt, ka varētu atteikties no ACTA.

"Jāsaprot, ka ar šo līgumu Latvija nekādas jaunas saistības nav uzņēmusies. Lielā mērā jau esošie ES normatīvie akti tiek plašāk piemēroti pasaulē un tiem piekrīt arī citas pasaules valstis," piebilda premjers.

Zatlera Reformu partijas (ZRP) Saeimas frakcijas vadītājs Valdis Zatlers žurnālistiem pēc koalīcijas sēdes norādīja, ka Latvijai nekur nav jāsteidzas ar ACTA ratifikāciju.

"Sabiedrības reakcija ir saprotama. Sabiedrība grib zināt, kādu ietekmi šis līgums uz viņiem izdarīs. Un nekur nevajag steigties – ratifikācija visās valstīs ilgs vismaz pusotru divus gadus, un Latvijai nekur nav jāsteidzas," teica Zatlers.

Viņš sacīja, ka svarīgākais šobrīd ir tas, lai sabiedrība izlasa šo līgumu, saprot to un arī apzinās to, ka ACTA nekādā veidā neskar cilvēku tiesības vai brīvību interneta vidē.

Zatlers sacīja, ka ZRP ir aicinājusi Tiesībsarga biroju izvērtēt ACTA līguma tekstu, lai noskaidrotu, vai tas neietekmē cilvēku tiesības un brīvību. Ar šādu iniciatīvu ir nācis arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kuru ministra amatā virzīja ZRP.

Jau vēstīts, ka pirmdien pie valdības nama apmēram 150 jauniešu protestēja pret valdības lēmumu pievienoties līgumam pret pirātismu internetā jeb ACTA, kā arī pret vārda brīvības ierobežošanu kopumā. Vienu no jauniešiem policija aizturēja, jo viņš atteicās paklausīt policijas lūgumsam noņemt masku. Savukārt divi jaunieši savukārt aizvesti uz policijas iecirkni administratīvā pārkāpuma protokola noformēšanai par ielas šķērsošanu neatļautā vietā.

Ar protestētājiem atnāca aprunāties ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, solot pirms ACTA ratificēšanas uzklausīt dažādus viedokļus.Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma ("Anti-Counterfeiting Trade Agreement", ACTA) mērķis ir noteikt starptautiskus standartus intelektuālā īpašuma aizsardzībai, ko 26.janvārī Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars valdības vārdā parakstīja kopā ar vairumu Eiropas Savienības valstu.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pagaidām apturējis ACTA virzību ratificēšanai Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!