Foto: F64

Premjers Valdis Dombrovskis ir nepatīkami pārsteigts par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (NA) rīcību saistībā ar Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadības atlaišanu, vēlas nekavējoties pārrunāt situāciju ar ministri un tāpēc nav palaidis viņu komandējumā uz Igauniju.

Valdības vadītājs nav apmierināts ar ministres darba stilu. Pagājušajā nedēļā viņa informēja, ka ir slima un nebūs visu šo nedēļu.

Pēc viņas atgriešanās premjers vēlējās ar ministri satikties un klātienē pārrunāt izveidojušos situāciju ap operu, bet ministre, nesagaidot šo tikšanos, pieņēma radikāli lēmumu, kas premjeram bija nepatīkams pārsteigums, portālam "Delfi" atzina premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Operas vadītāja Andreja Žagara atlaišanā radījusi lielu interesi no mediju un sabiedrības puses, tāpēc Dombrovskis ir arī dusmīgs, ka ministre savu rīcību publiski neskaidro un nav pieejami argumenti un pamatojums, kas likuši ministrei izšķirties par šādu rīcību. Premjers tāpēc arī nav parakstījis ministres iesniegumu par došanos komandējumā uz Igauniju, jo viņas klātbūtne ir nepieciešama šeit, skaidro Panke.

Premjera un ministres tikšanās notikšot tuvāko dienu laikā.

Panke arī norādīja, Jaunzemes-Grendes lēmums par Žagara atlaišanu esot juridiski korekts, jo ministrs birojs trešdien pusdienas laikā bija informējis Valsts kanceleju par ministres atgriešanos darbā un lūdzis anulēt lēmumu par pienākumu izpildītāja iecelšanu. Līdz ar to juridiski ministre bija atgriezusies darbā un varēja parakstīt rīkojumu par Žagara atlaišanu.

Jau vēstīts, ka trešdien ar Jaunzemes-Grendes rīkojumu 
Žagars tika atbrīvots no amata un ministre izveidoja jaunu operas valdi triju valdes locekļu sastāvā. 

Savukārt Žagars ir nolēmis vērsties tiesā pret kultūras ministri par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī apstrīdēt atlaišanas lēmuma tiesiskumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!