Foto: F64
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzdevis veselības ministrei Baibai Rozentālei, ņemot vērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzsākto izmeklēšanu, nekavējoties sasaukt dalībnieku sapulci un izskatīt jautājumu par VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" (BKUS) valdes atsaukšanu, jo tā zaudējusi uzticību, portālu "Delfi" informēja premjera pārstāve Līga Krapāne.

Dombrovskis uzskata, ka "sabiedrību šokējošie fakti, kas atklāti Bērnu slimnīcā, it īpaši laikā, kad veselības aprūpes finansējums ir viens no smagākajiem valdības dienas kārtības jautājumiem, nevar palikt neizvērtēti arī no atbildīgo politiķu puses".

"Laikā, kad notiek aktīvas debates starp Veselības ministriju un Finanšu ministriju par slimnīcu iespējām ilgtermiņā segt savas saistības un atmaksāt valsts galvotos aizdevumus, šādi vairāku simtu tūkstošu latu apmēra skandāli veselības aprūpē pieprasa nekavējošu atbildīgo amatpersonu atbildības uzņemšanos un plašu sabiedrības informēšanu par notiekošo," uzsver Ministru prezidents.

Dombrovskis uzskata, ka nav pieļaujama situācija, ka atbildīgās amatpersonas neuzņemas nekādu atbildību par slimnīcā notikušajām liela mēroga nelikumībām. Premjers uzskata, ka arī ikvienam mediķim, kas strādā šajā slimnīcā un pašaizliedzīgi cīnās par mazo slimnieku izveseļošanos, ir tiesības zināt patiesos faktus par slimnīcas amatpersonu lēmumiem un rīcību, kas netieši met ēnu arī uz visu slimnīcu.

"Bērnu slimnīca ir īpaši satraucošs gadījums arī tādēļ, ka tūkstošiem cilvēku šai bērnu ārstniecības iestādei ir ziedojuši savus līdzekļus, mantas un arī darbu, palīdzot uzlabot apstākļus, kādos slimnīcā ārstējas bērni," atzīst Ministru prezidents.

Jau ziņots, ka KNAB uzsācis kriminālprocesu par iespējamām nelikumībām saistībā ar publiskajiem iepirkumiem BKUS vajadzībām. Veiktas vairāk nekā divdesmit kratīšanas dažādos Latvijas reģionos. Kratīšanu laikā izņemti finanšu līdzekļi dažādās valūtās vairāk kā 700 000 latu apmērā, kuru izcelsme tiks noskaidrota turpmākās izmeklēšanas laikā.

Krimināllietā apcietināti SIA "Projektu vadības un attīstības birojs" pārstāvis Raitis Mūrnieks un SIA "Pamats" valdes loceklis Aleksandrs Kreicers, kā arī slimnīcas valdes loceklis un ekonomikas direktors Arnis Kramzaks un BKUS saimnieciskais direktors Aivars Lisenko, piektā aizturētā persona ir Kramzaka sieva, taču viņu KNAB apcietināt nav lūdzis.

Šīs personas tur aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, komerciālo uzpirkšanu, dokumentu viltošanu un krāpšanu.

Kustība "Lielie bērnu slimnīcai" pēc izskanējušās informācijas par nelikumībām BKUS būvniecības iepirkumos aicina slimnīcas vadītāju Dzintaru Mozgi atkāpties no amata, taču viņš pats atkāpties negrasījās un iespējamo kolēģu nelikumīgo rīcību nodevēja par "dunci mugurā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!