Foto: DELFI Aculiecinieks

Ieceri grozīt Satversmi, kas paredz Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā Saeimas balsojumā, atbalsta visas frakcijas, izņemot Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), trešdien, 18. jūlijā, raksta avīze "Diena".

Gaida Bērziņa (NA) vadītā Juridiskā komisija jau iepriekš izteikusi savu pozitīvo attieksmi par grozījumiem. Bērziņa pārstāvētā partija tāpat kā "Vienotība" uzskata, ka prezidents jāizraugās atklāti.

Koalīcijas līgums nosaka, ka Satversmes grozījumus valdības partijas atbalsta tikai tad, ja tiem piekrīt visi partneri.

Ieceri grozīt Satversmi atbalsta arī opozīcijas partijas – Latvijas Reģionu apvienība ir grozījumu iesniedzēja, bet "Saskaņa" izmaiņas atbalsta. Grozījumus atbalsta arī ārpus parlamenta esošās partijas – Jaunā konservatīvā partija, "KPV LV", "Progresīvie", LSDSP, kā arī "Attīstībai/Par!".

Vēstīts, ka Saeimas Juridiskā komisija otrdien nolēma virzīt šīs izmaiņas Satversmē izskatīšanai pirmajā lasījumā tuvākajā Saeimas sēdē, ierosinot priekšlikumu iesniegšanai paredzēt piecas dienas.

Satversmes grozījumus Saeima nodevusi visām komisijām. Septiņas no tām grozījumus ir atbalstījusi, viena nav nobalsojusi kvoruma trūkuma dēļ, bet vēl viena norādījusi – jautājums nav tās kompetencē.

Šobrīd Satversmē ir noteikts, ka Valsts prezidentu ievēlē aizklāti balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. Lai veicinātu sabiedrības lielāku uzticēšanos Saeimai, nepieciešams nodrošināt darba procesa caurskatāmību. Balsojums par Valsts prezidentu ir vienīgais aizklātais balsojums Saeimā, likumprojekta anotācijā atzīmējuši tā autori.

Valsts konstitūcija nosaka, ka Saeima Satversmi var grozīt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu. Grozījumus pieņem trijos lasījumos ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!