Foto: Shutterstock
Pret Latvijas pievienošanos tā dēvētajai Stambulas konvencijai sabiedrisko iniciatīvu portālā "Manabalss" parakstījušies jau vairāk nekā 1000 cilvēki.

Iniciatīva portālā izvietota aptuveni nedēļu pēc Ministru kabineta (MK) lēmuma par pievienošanos konvencijai - 16.maijā. Kopš tā brīža konvenciju parakstījuši vairāk nekā 1000 cilvēki.

Latvija, nepievienojoties Stambulas konvencijai, izvairītos no nelabvēlīgām izmaiņām sabiedrības apziņā, saglabājot Satversmē paredzētās vērtības, un pasargātu sabiedrību no Stambulas konvencijā paredzēto sociāli konstruēto dzimumu formu uzspiešanas, pausts iniciatīvā.

Iniciatīvas autors, Andris Šimfs, skaidrojot kāpēc radījis iniciatīvu, pauž, ka "konvencija nepiedāvā kvalitatīvi būtiskus pasākumus vardarbības novēršanai sabiedrībā papildus tiem, ko Latvijā jau nodrošina esošā likumdošana, toties papildus uzliek valstij smagu finansiālu, organizatorisku un ideoloģisku apgrūtinājumu, pieprasot pamatos pārveidot sabiedrības struktūru visās tās dzīves jomās - kultūrā, izglītībā, sociālajās normās, paradumos un tradīcijās, tai skaitā pārņemot kontroli pār cilvēku privātās dzīves telpu un ģimenes dzīvi". Šimfs skaidro, ka vardarbība sabiedrībā un ģimenē ir nopietna un risināma problēma, taču šo problēmu jārisina savādāk, savukārt pati pievienošanās kā tāda nekādus rezultātus nerada.

Viņš norāda uz 2014.gada Eiropas Savienības Pamattiesību aģentūras veikto pētījumu "Vardarbība pret sievietēm: ES līmeņa apsekojums", kas parāda, ka vislielākā vardarbības pret sievietēm izplatība ir tieši tajās valstīs, kuras jau pievienojušās Stambulas konvencijai un kurās ieviesta dzimumu līdztiesība un sociālo dzimumu vienlīdzība. Šās valstis ir Dānija – 52%; Somija – 47%; Zviedrija – 46%; Nīderlande – 45% un Francija – 44%.

Savukārt Polijā, kuras Konstitūcijas 18.pantā ietverta ģimenes un laulības konstitucionālā aizsardzība, vardarbības pret sievietēm izplatība ir tikai 19%, pauž iniciatīvas autors.

Parakstītāji aicina Latvijas parlamentu neratificēt konvenciju. Konvencijas pilnais nosaukums ir "Eiropas Padomes konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu".

Latvija Stambulas konvenciju ar klāt pievienotu deklarāciju parakstīja maijā. Konvencija vēl jāratificē parlamentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!