Foto: DELFI

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sākusi lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā pret trīs darbiniecēm – divām par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu, bet vienai par emocionālu vardarbību pret bērnu.

Kā informēja VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta galvenā inspektore Dagne Frankoviča, izvērtējot divas martā un divas aprīlī veiktās bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes rezultātus, inspekcija konstatējusi, ka centrā tiek pārkāptas bērna tiesības uz privāto dzīvi un labvēlīgu sociālo vidi.

VBTAI pārbaudē atklājies, ka centrā tiek izmantotas nepedagoģiskas bērnu disciplinēšanas metodes, ko akceptējuši iestādes darbinieki, piemēram, bērnu likšana kaktā vai pirmsskolas vecuma bērnu likšana gulēt, ja bērns nav klausījis.

Inspekcija konstatējusi, ka centram ir arī sadarbības trūkums ar izglītības, tajā skaitā pirmsskolas izglītības iestādēm, proti, nepieciešams izrādīt lielāku iniciatīvu un ieinteresētību par bērna ikdienas gaitām izglītības iestādē, piedalīties vecāku sapulcēs un citos izglītības iestādes pasākumos.

Tāpat VBTAI norāda, ka pārbaudē atklājies, ka apmēram desmit centra bērni dzīvo internātos, arī tie bērni, kuru internātskolas atrodas Jelgavas pilsētā.

VBTAI saņemtā informācija liecināja arī par iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem higiēnas prasību izpildē un veselības aprūpes jomā centrā, tāpēc inspekcija pārsūtīja saņemto iesniegumu izskatīšanai un atbildes sniegšanai Veselības inspekcijai (VI).

Kā norādīja VI pārstāve Līga Jeroščeva, inspekcija veica kontroli, pamatojoties uz VBTAI saņemto informāciju no biedrības "Bērni bērniem" par iespējamiem pārkāpumiem higiēnas un veselības aprūpes jomā centrā. Inspekcija izskatīja katra bērna medicīnisko dokumentāciju, kā arī pārbaudīja datus valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sistēmā.

Pārbaudes rezultātā tika konstatēts, ka bērniem ir ārstu-speciālistu slēdzieni, iepriekšējās ārstēšanās un slimnīcu izraksti, tāpat bērni tiek vesti uz izmeklējumiem un pie speciālistiem. Tāpat gaisa temperatūra kontroles laikā telpās atbilda prasībām, kā arī bērni bija apģērbti atbilstoši. Pēc veiktās kontroles tika secināts, ka iesniegumā minētie fakti neapstiprinājās, jo centra darbība atbilda vērtēto normatīvo aktu prasībām. Tomēr skatot situāciju kopvērtējumā, tai skaitā pagātnes periodā, iespējams bijušas nepilnības pakalpojumu sniegšanā, jo pats centrs norādīja uz biežu medicīnas māsu mainību, skaidroja Jeroščeva.

Pēc VI paustā, kontroles laikā konstatēto, inspekcija informēs VTBAI un biedrību "Bērni bērniem", kā arī Veselības inspekcija sekos līdzi turpmākai informācijai lietā, ko izvērtēs, un nepieciešamības gadījumā veiks turpmākas pārbaudes.

Jau vēstīts, ka bērnu tiesības sargājošajās iestādēs nonākuši septiņi iesniegumi par dažādiem pārkāpumiem kādā Jelgavas bērnunamā, un saistībā ar notikušo ir sākta izmeklēšana, kuras laikā no amata pienākumu pildīšanas atstādinātas trīs audzinātājas, otrdien vēstīja Latvijas Radio.

Tikmēr Jelgavas bāriņtiesā nav saņemtas sūdzības par iespējamo emocionālo vai fizisko vardarbību Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā, informēja bāriņtiesas priekšsēdētāja Irisa Guntra Turčinska.

Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centra direktore Maija Neilande turpina darbu, jo pašvaldība lēmumu par viņas atbildību un iespējamo atstādināšanu pieņems tikai pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) atzinuma saņemšanas.

Kā vēstīts, labklājības ministrs Jānis Reirs (V) vakar žurnālistiem skaidroja, ka sociālais darbs un sociālā funkcija ir pašvaldību pārziņā, tāpēc arī jautājums par to, kāpēc Jelgavas bērnunama direktore vēl nav atstādināta no amata, esot jāvaicā pašvaldībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!