Foto: F64
No šodienas Latvijas pretvēža medikaments "Rigvir", kas paredzēts smagākās ādas vēža formas - melanomas - ārstēšanai, valsts iedzīvotājiem būs pieejams bez maksas, informēja Latvijas Viroterapijas centra izpilddirektore Gunta Kalniņa.

Šāds lēmums pieņemts, ievērojot "Rigvir" izgudrotājas un viroterapijas pamatlicējas, zinātnieces profesores Ainas Mucenieces testamentu, norādīja Kalniņa.

Zāles būs pieejamas visos Latvijas onkocentros un onkologu privātpraksēs, un pacientiem tiks izsniegtas vai pielietotas pēc tam, kad ārsts onkologs uzskatīs, ka pastāv aizdomas par melanomas esamību. Patlaban valsts kompensē minēto medikamentu tikai pēc tam, kad laboratoriski pierādīta melanomas diagnoze.

"Melanoma ir viens no agresīvākajiem vēža veidiem, kuram raksturīga strauja metastazēšanās jeb izsēšanās, un tāpēc īpaši svarīgi ir ārstēšanās terapiju uzsākt pēc iespējas agrīnā slimības stadijā," uzsvēra Latvijas Viroterapijas centra izpilddirektore.

Viņa arī piebilda, ka "Rigvir" zāļu ražotājs cer turpmāk ik gadu 4.februārī, kad tiek atzīmēta Pasaules Pretvēža diena, piepildīt vēl kādu daļu no Mucenieces testamenta, tādējādi sniedzot palīdzību ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, bet cilvēkiem visā pasaulē.

Vidējā "Rigvir" viena iepakojuma cena ir 85 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!