Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Valsts labklājības un izaugsmes pamats ir izglītota nācija un izglītība ir tas stingrais pamats, uz kura balstāma un būvējama arī Latvijas nākotne, apsveikumā Skolotāju dienā, kas šogad iekrīt svētdienā, pauž Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņš norāda, ka laba un konkurētspējīga izglītība paver durvis uz veiksmīgu karjeru, tā "ir cilvēka pašapziņas un arī labklājības garants".

"Jūs esat tie, kas, pārstāvot vienu no pasaules nozīmīgākajām profesijām, ikvienam cilvēkam paver durvis uz zināšanu neaptveramajiem apvāršņiem. Jūsu rokās ir nākamo paaudžu zināšanu atslēgas, bet katra paša rokās ir prasme tās pielietot savas nākotnes labā. Paldies Jums par to dzīves laiku, ko nesavtīgi esat veltījuši izglītošanas darbam paaudžu paaudzēs!" norāda prezidents, vēlot skolotājiem "ikdienas darbā rast gandarījumu, prieku par laiku ko veltāt saviem audzēkņiem un līdzcilvēkiem".

Bērziņš pedagogus arī aicina "nenogurstoši izglītoties pašiem", lai iegūtās zināšanas "varētu sniegt mūsu valsts nākotnei – jauniešiem".

Latvijā Skolotāju dienu svin oktobra pirmajā svētdienā, kas šogad iekrīt 2.oktobrī. Tāpat šie svētki tiek svinēti Baltkrievijā, Kazahstānā, Moldovā un Ukrainā, bet citviet pasaulē skolēni pateicību par sniegtajām zināšanām saviem skolotājiem izsaka 5.oktobrī, informē Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

LIZDA un Education International aicina atzīmēt skolotāju dienu, uzsverot skolotāju nozīmīgo lomu kvalitatīvas izglītības nodrošināšanā un novērtējot skolotāju ieguldījumu katras personības attīstībā. Ievadot Skolotāju dienu, LIZDA oktobrī rīko akciju "Skolas diena", kurā aicina piedalīties ikvienu deputātu un skolotāju.

Pasaules Skolotāju dienā 5.oktobrī šogad visā pasaulē tiks pievērsta īpaša uzmanība dzimumu līdztiesības jautājumiem.

Pasaules skolotāju diena pirmo reizi tika svinēta 1994.gadā, atzīmējot gadadienu, kopš 1966.gada 5.oktobrī Parīzē pieņemtajām Apvienoto Nāciju Organizācijas Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) un Starptautiskās Darba organizācijas (ILO) rekomendācijām par skolotāju statusu. Pasaules skolotāju diena ir iespēja atcerēties šo rekomendāciju nozīmību, kuru galvenās domas par skolotāju profesionalitāti un nodarbinātības apstākļiem, skolotāju līdzdalību lēmumu pieņemšanā un pasaules valstu centieniem uzlabot izglītības kvalitāti šobrīd ir būtiskākas kā jebkad agrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!